Vechtstromen vangt meer muskusratten

De zeventien rattenvangers van waterschap Vechtstromen vingen in 2015 zo'n 17 procent meer muskus- en beverratten dan het jaar er voor.

Vechtstromen+vangt+meer+muskusratten
© Wikimedia

Het ging vorig jaar in totaal om 3.828 muskusratten, een stijging van 550 exemplaren. Er werden vorig jaar elf beverratten meer (+8 procent) gevangen dan in het jaar ervoor. De meeste waterschappen in Nederland noteren minder vangsten.

'Door een grotere inzet kunnen we onze gebieden vollediger en beter bewerken. Daardoor hebben we meer ratten kunnen vangen', vertelt dagelijks bestuurslid Ria Broeze.

'De vangststrategie is daarbij gedeeltelijk aangepast. Er worden meer gezamenlijke speuracties gehouden, zodat grotere gebieden tegelijk kunnen worden bekeken.'

Zachte winters

Naar verwachting gaat de vangst ook in 2016 omhoog. Mede door de zachte winters van de afgelopen jaren is de populatie groot. Bij koude winters is er meer sterfte, vooral onder de beverratten.

Broeze: 'Dit jaar zetten we daarom meer uren in. Waarschijnlijk neemt het aantal muskusratten vanaf 2017 weer af. We hebben de situatie zo steeds beter onder controle'.

Duitsland

Beverratten komen grotendeels uit Duitsland. Daar valt deze diersoort onder de jachtwet. Voor de vangstresultaten van beverratten is het waterschap afhankelijk van de activiteit van de Duitse jagers.

In Nederland vallen beverratten niet onder de jachtwet, maar worden ze aangemerkt als ongewenste exoten die moeten worden bestreden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer