Sloten Vechtstromen nog drie jaar op de legger

Boeren in het werkgebied van waterschap Vechtstromen zijn blij dat het schap de kleine watergangen nog drie jaar op de legger laat staan.

Sloten+Vechtstromen+nog+drie+jaar+op+de+legger
© Niels de vries

'Boeren krijgen nu ruimschoots de tijd om te wennen aan de nieuwe regels voor het onderhoud van het watersysteem', zegt waterportefeuillehouder Henk Jolink van het regiobestuur Oost van LTO Noord.
Waterschap Vechtstromen is bezig met de harmonisatie van het waterbeheer. Daardoor wordt het onderhoud van de watergangen in het hele werkgebied van het waterschap gelijkgetrokken. Zo moeten kleinere watergangen voortaan worden onderhouden door de eigenaars en gebruikers.

Commotie

Hierover is het afgelopen jaar de nodige commotie geweest. Het regiobestuur van LTO Noord trok vorig jaar aan de bel bij het waterschap middels een zienswijze, omdat het eigen onderhoud extra kosten voor boeren en eigenaars met zich meebrengt.

Het waterschap is zelf in staat het onderhoud goedkoper uit te voeren dan individuele boeren, stelde LTO Noord. 'Het is via aanbestedingsprocedures in staat goedkopere tarieven te verkrijgen voor het onderhoud. Per saldo worden beheer en onderhoud van deze kleine watergangen dus duurder.'

Ook zijn er risico's wanneer meerdere aanliggende eigenaren verantwoordelijk worden voor één en dezelfde watergang. Zo kan iemand besluiten een sloot te dempen of te laten dichtgroeien waardoor de afwatering van gronden van derden zou verslechteren.

Verschillende belangen

LTO verwacht dat er lastige situaties kunnen ontstaan wanneer er verschillende belangen zijn en afspraken over onderhoud niet nagekomen worden. En als de watergang niet meer op de legger staat, is er ook geen controle meer op het onderhoud. De organisatie pleitte daarom voor een overgangsperiode van minimaal twee jaar waarin de kleine watergangen op de legger blijven.

Die wens is gehonoreerd. Sterker nog: de kleine watergangen blijven nog drie jaar op de legger. 'Daar zijn we blij mee', zegt Jolink. 'We hebben nu ruimschoots de tijd om het nieuwe beleid te evalueren. Onze waterportefeuillehouders zitten dicht op de leden en hebben een belangrijke signaalfunctie in deze kwestie.'

Voordelen

Jolink ziet niet alleen de nadelen van de harmonisatie en het eigen onderhoud van de kleine watergangen, maar ook de voordelen. 'Je kunt het onderhoud nu wel doen wanneer en hoe dat voor jouw bedrijf het beste uitkomt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    5° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    4° / 2°
    10 %
  • Zaterdag
    6° / -1°
    70 %
Meer weer