Vechtdal+proeftuin+voor+wateropvang
Nieuws
© waterschap Vechtstromen

Vechtdal proeftuin voor wateropvang

Waterschappen Vechtstromen, Drents Overijsselse Delta en provincie Overijssel willen in een deel van het Vechtdal experimenteren met alternatieven voor dijkverzwaring. Daarbij hoort ook grootschalige wateropvang.

Om de klimaatverandering het hoofd te bieden, werken waterschappen en provincie aan het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Dijkversterking en andere waterkeringen zijn relatief duur en grijpen in op het landschap. De waterschappen Drents Overijsselse Delta, Vechtstromen en provincie Overijssel zijn samen een onderzoek gestart om alternatieven te zoeken.

Er moeten duurzame oplossingen in het Vechtdal en lagere kosten voor dijkversterking, stellen de drie partijen. Ze steken tot augustus 2018 een bedrag van 1,1 miljoen euro in het project.

Goedkoper

Een van de opties is gezamenlijke grootschalige wateropvang. De partijen denken dat het zo nog slimmer, efficiënter en goedkoper kan. In het samenwerkingsverband Hoogwaterperspectief Overijsselse Vecht bekijken WDODelta, Vechtstromen en provincie Overijssel of dat voldoet als alternatief. Het initiatief dient tevens als voorbeeld voor vergelijkbare rivieren in Nederland.

Diverse partijen zijn samen al aan de slag met de Overijsselse Vecht. Met het programma Ruimte voor de Vecht wordt meer ruimte voor water gecombineerd met een veilige afvoer van hoogwater, ontwikkeling en ontsluiting van de natuurlijke bronnen van de rivier. Daarmee ontstaan nieuwe kansen voor de economie en voor de sociale structuur in het Vechtdal.

Dijkversterkingen

Daarnaast zijn in het HWBP enkele dijkversterkingen voor deze rivier gepland: Vecht Zuid voor ongeveer 25 kilometer en Vecht Noord voor ongeveer 40 kilometer. De verwachte waterafvoer van de Vecht is mede bepalend voor de omvang van de beoogde dijkversterking langs de rivier.

Weer

 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 9°
  40 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
Meer weer