NVWA+roemt+risicobeheersing+zuivel
Nieuws
© Archief

NVWA roemt risicobeheersing zuivel

De risicobeheersing binnen de industriële verwerking van melk (inclusief pasteurisatie of sterilisatie) is goed. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in haar integrale risicoanalyse zuivelketen.

Momenteel wordt in Nederland 96 procent van de melk van koeien, schapen en geiten industrieel verwerkt waarbij pasteurisatie of een vergelijkbare behandeling wordt gebruikt om pathogene micro-organismen af te doden, stelt het rapport over deze analyse.

Dit resulteert in een zeer hoog niveau van voedselveiligheid van melk en zuivelproducten zoals kaas, boter, yoghurt en kwark. De chemische en fysische gevaren voor de voedselveiligheid zijn verwaarloosbaar.

Zorgpunten rauwe melk

De borging van de risico's in de rauwe melkstroom (4 procent van de in Nederland geproduceerde melk) kent zorgpunten. Zo vormen pathogene micro-organismen in rauwe melk een gevaar voor de volksgezondheid in Nederland.

Het gaat daarbij voornamelijk om Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Campylobacter, Escherichia coli (STEC), Listeria monocytogenes en Salmonella. Zij komen alle voor op het primaire bedrijf waar ze in de melk belanden.

Met name de zelfzuivelende boeren en zelftaps die veel van dit soort producten verkopen springen hierbij in het oog. Het gaat hierbij ook om melk en rauwmelkse producten van andere diersoorten dan koeien zoals schapen en geiten.

Melk en zuivelproducten kunnen tijdens de verwerking, het bewaren of de consumptie nabesmet worden door micro-organismen zoals Listeria
monocytogenes en Cronobacter spp.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer