Zuivelsector+onderschrijft+Dairy+Declaration
Nieuws
© NZO

Zuivelsector onderschrijft Dairy Declaration

Vertegenwoordigers van LTO Nederland, NZO, het ministerie van Economische Zaken en Wageningen University & Research hebben maandag tijdens een bijeenkomst in Den Haag de Dairy Declaration van Rotterdam onderschreven.

Met het ondertekenen van de Dairy Declaration is ook in Nederland op nationaal niveau steun gegeven aan het statement dat de Internationale Zuivelbond (IDF) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) samen ondertekenden tijdens de in oktober 2016 gehouden IDF World Dairy Summit in Rotterdam.

In de verklaring erkennen partijen de belangrijke betekenis van de zuivelsector wereldwijd: zuivel speelt bijvoorbeeld een rol als essentieel onderdeel van een evenwichtige voeding, als motor voor werkgelegenheid en als bron van inkomen voor zo'n 1 miljard mensen. Zuivel biedt bovendien in veel landen met name ook vrouwen de kans hun positie te versterken. De zuivelsector gebruikt natuurlijke hulpbronnen als land, water, nutriënten en energie en speelt een sleutelrol in agrarisch grondbeheer.

Kritische rol

Met de gezamenlijke verklaring wordt het belang onderstreept van een duurzame ontwikkeling en de kritische rol van zuivel daarbij in sociaal, economisch, ecologisch en gezondheidskundig opzicht. Ook erkennen ondertekenaars dat de wereldwijde zuivelsector nog voor een aantal uitdagingen staat, bijvoorbeeld op het terrein van milieu-impact en de emissie van broeikasgas. Met de Dairy Declaration verbindt de zuivelsector zich aan de duurzaamheidsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties, zoals geformuleerd in de UN Agenda 2030.

De Dairy Declaration roept op tot verdere bewustwording rond het essentiële belang van duurzaamheid. Met de onderschrijving van de Dairy Declaration erkennen de verschillende stakeholders in de zuivelketen dit belang en nemen zij de uitdaging aan om samen te blijven werken aan duurzame oplossingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer