Arla moet campagne tegen groeihormoon staken

Arla moet een reclamecampagne stopzetten waarin het zuivelproducten zonder rbST-hormonen promoot. Dat oordeelt een Amerikaanse rechter na een aanklacht van een concurrent en een producent van het middel.

Arla+moet+campagne+tegen+groeihormoon+staken
© ANP

Met de reclamecampagne geeft het Deense zuivelconcern bekendheid aan het feit dat Arla-melkveehouders geen rbST toedienen aan hun dieren. Dit groeihormoon is in de Verenigde Staten toegestaan om de melkproductie bij koeien te stimuleren.

Concurrent Eli Lilly en het farmaceutische bedrijf Elanco vinden dat Arla het rbST-hormoon ten onrechte wegzet als gevaarlijk en vroegen bij de rechter een verbod op de reclamecampagne. Deze gaf hieraan gehoor. De rechter oordeelt dat Arla het publiek ten onrechte angst inboezemt voor het middel.

Teleurgesteld

'Al meer dan 20 jaar wordt rbST gebruikt om de melkproductie te verhogen zonder dat dit af doet aan de veiligheid en kwaliteit van zuivelproducten', aldus een woordvoerder van Elanco.

Arla is 'zeer teleurgesteld' in de uitspraak van de rechter en geeft aan in hoger beroep te gaan. 'Consumenten vragen in toenemende mate om pure voedingsmiddelen en eisen meer transparantie over de wijze waarop producten worden gemaakt. Als boerencoöperatie nemen we zaken als dierenwelzijn, voedselveiligheid en duurzaam produceren zeer serieus', aldus Donald Stohrer, directeur van Arla US.

Het gebruik van rbST in de Amerikaanse zuivelsector speelde in Europa een rol bij campagnes tegen het handelsakkoord TTIP. Ook in de VS groeit het aantal consumenten dat het gebruik van groeihormonen ongewenst vindt. Deze trend wordt aangewakkerd door bezorgde ouders die vragen om kindervoeding dat gegarandeert vrij is van rbST.

Omschakelen

Als een van de eerste Amerikaanse melkverwerkers schakelt Foremost Farms USA uit zuivelstaat Wisconsin dit jaar over naar rbST-vrije melk. John Umhoefer, directeur van de associatie van kaasmakers in Wisconsin, zegt te verwachten dat eind 2018 90 procent van alle melk in van melkveehouders uit deze staat rbST-vrij zal zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer