Kritiek op België na laat fipronil-alarm

België heeft de Europese Commissie vermoedelijk te laat ingelicht over de besmetting van eieren met fipronil. De eerste uitslagen waren al begin juni bekend, maar het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) werd pas op 20 juli in werking gesteld.

Kritiek+op+Belgi%C3%AB+na+laat+fipronil%2Dalarm
© Alex de Haan

De Belgische Europarlementariër Bart Staes van de Groenen liet dinsdag via de media in het land weten dat de autoriteiten eerder op de hoogte waren van de besmetting. De EC gaat nu onderzoeken of België correcte heeft gehandeld.

Een Belgisch pluimveebedrijf liet al op 15 mei verschillende eierstalen testen op de aanwezigheid van firponil. Deze bleken met 1,2 milligram fipronil per kilogram ver boven de Europese norm te zitten.

Geblokkeerd

De resultaten werden op 2 juni gemeld bij het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dat startte meteen een onderzoek en lichtte de Belgische justitie in. Andere EU-lidstaten hadden toen ook via het RRASF-systeem op de hoogte moeten worden gebracht. Dit gebeurde pas op 20 juli. In Nederland werden op zaterdag 22 juli de eerste pluimveebedrijven geblokkeerd.

In België zijn 86 pluimveebedrijven tijdelijk geblokkeerd, omdat ze mogelijk klant waren van het Nederlandse ontsmettingsbedrijf Chickfriend over het Belgische bedrijf Poultry-Vision. Beide bedrijven worden ervan verdacht fipronil te hebben vermengd met een legaal middel tegen bloedluizen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer