NVWA en Eurofins meten verschillende waardes

De verbazing is van het gezicht van pluimveehoudster Rianne van Ginkel af te lezen. Volgens haar meten de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en Eurofins andere waarden fipronil in de eieren.

Dat vertelde Van Ginkel dinsdagavond in Barneveld tijdens de fipronil-bijeenkomst van de gemeente en LTO Noord. De boerin houdt samen met haar familie op twee locaties in totaal 120000 leghennen.

'Voordat de NVWA begon met onderzoek, hebben we zelf onderzoek laten doen door Eurofins. We wilden natuurlijk weten waar we aan toe waren', begint ze haar verhaal. 'We kregen twee weken geleden de uitslag en alle vier de stallen zaten onder de norm.'

Enorme verschillen

'Vervolgens is de NVWA ook komen testen en daaruit bleek dat drie van de vier stallen te hoog zouden zitten', vervolgt ze haar verhaal. 'We hebben Eurofins gebeld met de vraag hoe het kon dat de verschillen zo enorm waren.'

Vervolgens bood Eurofins aan om kosteloos een nieuw onderzoek in te stellen en toen bleek dat maar twee van de vier stallen boven de norm zaten. Toch moet Van Ginkel zich aan de metingen van de NVWA houden.

'Eurofins is inmiddels aangesteld om te mogen bemonsteren voor de NVWA. Als je dan doorgeeft dat je stallen volgens Eurofins schoon zijn, doet de NVWA er niks mee.'

Ruien

Toch moeten ze verder, geeft Van Ginkel aan. 'De hennen zijn inmiddels aan het ruien in alle stallen. Helaas moeten we uitgaan van de NVWA-cijfers. In de eerste twee stallen wordt niet meer gelegd en we hopen met een week of zes fipronilvrij te zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer