Pluimveehoudster 'ziet wel waar het schip strandt'

Ongeveer driehonderd mensen hebben dinsdagavond in Barneveld de fipronil-bijeenkomst bijgewoond. Pluimveehoudster Rianne van Ginkel gaf daar aan 'wel te zien waar het schip strandt.'

Gemeente Barneveld en LTO Gelderse Vallei hielden de besloten informatiebijeenkomst speciaal voor getroffen pluimveehouders. Doel van de bijeenkomst was het uitwisselen van informatie en elkaar ontmoeten. Pluimveehouder Helmus Torsius uit Putten haalt zijn kracht uit de liefde voor de dieren, vertelde hij. 'We zijn veehouders, we hebben met dieren te maken en die verzorgen we elke dag. We zijn altijd met de dieren bezig en dat houdt ons op de been.'

Ook pluimveehoudster Rianne van Ginkel heeft nog kracht om door te boeren. 'We zijn twee gezinnen met jonge kinderen, we trekken de stekker er niet uit. We gaan er voor en we zien wel waar het schip strandt.'

Zakkenvullen

'Dit kost de sector en mij heel veel geld. Het lijkt wel een criminele activiteit wat die mensen met fipronil hebben gedaan', gaf Torsius aan. 'Ze hebben er een totale sector aan gewaagd, ze hebben alleen maar aan het zakkenvullen gedacht.'

Beide ondernemers kiezen ervoor om de hennen op dieet te zetten, te ruien. 'Wij hebben twee locaties met in totaal 120000 hennen in Harskamp en Kootwijkerbroek. De hennen in de eerste twee stallen leggen al niet meer en we hopen met een week of zes fipronilvrij te zijn', vertelde Van Ginkel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer