Getroffen+pluimveehouder+uit+zich+op+Twitter
Nieuws
© Twitter

Getroffen pluimveehouder uit zich op Twitter

Hoe komt een pluimveehouder, die te maken heeft met een blokkade vanwege fipronil, deze lastige dagen door? Pluimveehouder Jacco Wisserhof uit Rhenen laat het de buitenwereld weten.

Wisserhof bericht over het wel en wee op zijn bedrijf via Twitter. Hij doet dat deze week via Boerburgertweet. Zo vertelde hij maandagochtend over een controle op het scheiden van eierstromen. Hierdoor zou een deel van het bedrijf, de stallen waarvan de eieren fipronil-vrij zijn, kunnen worden vrijgegeven.

In de getroffen stal krijgen de kippen nu een dieet, bestaande uit haver en kalksteentjes. Haver voor de maagvulling en kalksteentjes om de botten gezond te houden, tweet Wisserhof. Daarnaast worden de kippen minder belicht, waardoor de dieren stoppen met leggen. Ook spreken ze dan hun reserves, waaronder het fipronil houdend buikvet, aan voor voldoende energie. Daarmee verlaat de fipronil de kip.

Ruien

Hij kiest voor dit ruien omdat de kippen nog jong zijn en een relatief kleine overschrijding van de grenswaarde fipronil hebben. Wisserhof acht de kans van slagen dan ook groot.Ook stelt hij dat voor sommige ondernemers, met een wat oudere koppel, ruien geen optie is.

Voor deze bedrijven is ruimen de enige mogelijkheid. Wisserhof snapt de ophef hierover niet helemaal.Aan het eind van de legperiode leggen de dieren normaal gesproken eveneens het loodje. Dan gaan ze naar de slachterij. Dat is nu niet mogelijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
Meer weer