Onderzoek+naar+fipronil+in+kippenvlees
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Onderzoek naar fipronil in kippenvlees

De NVWA onderzoekt vleeskuikens van een aantal gemengde leg- en vleesbedrijven op een eventuele besmetting met fipronil. Er is geen sprake van onderzoek op bedrijven met alleen vleeskuikens.

Een woordvoerder van de NVWA zegt dat in reactie op berichtgeving in het het Algemeen Dagblad (AD) dinsdagmorgen. De krant suggereerde dat ook vleeskuikenbedrijven het verboden middel in hun stallen hebben gebruikt.

De NVA onderzoekt alleen vleeskuikens die worden gehouden op legpluimveebedrijven die zijn geblokkeerd wegens het gebruik van fipronil bij de legkippen. Volgens de woordvoerder is dat niet omdat er concrete aanwijzingen zijn dat het ook bij de vleeskuikens is gebruikt, maar puur uit voorzorg. Wanneer de betreffende vleeskuikens 'schoon' zijn verklaard, mogen ze gewoon naar de slachterij.

Gemengde bedrijven

Pluimveehouderij vakgroepvoorzitter Eric Hubers van LTO/NOP legt in het AD ook uit dat het gaat om geblokkeerde vleeskuikenstallen van gemengde bedrijven. ChickFriend heeft volgens Hubers bij deze bedrijven alleen de stallen van de legkippen behandeld.

Bloedluizen komen niet voorin vleeskuikenstallen vanwege de korte levencyclus van de dieren. De bloedluizen kunnen niet overleven omdat de stallen na elke ronde worden schoongemaakt en ontsmet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer