Uitstel+toeristenheffing+arbeidsmigranten+Reimerswaal
Nieuws
© ZLTO

Uitstel toeristenheffing arbeidsmigranten Reimerswaal

Nog voordat de gemeenteraad van Reimerswaal zich dinsdag over de plannen heeft kunnen uitspreken, heeft het college van burgemeester en wethouders de voorgenomen toeristenbelasting voor arbeidsmigranten ingetrokken.

Het college heeft de plannen met een jaar uitgesteld. Volgens wethouder Izak Vogelaar is nader onderzoek gewenst.

De bedoeling was dat alle arbeidsmigranten in gemeente Reimerswaal vanaf 1 januari volgend jaar 65 cent per dag toeristenbelasting zouden gaan betalen. Dat zou de gemeente ongeveer 100.000 euro per jaar opleveren.

Weerstand

Drie weken geleden stuitte het college echter op weerstand in de gemeenteraad. Vooral de goed vertegenwoordigde fruittelers zouden last kunnen krijgen van de nieuwe regels. CDA en VVD uitten hun twijfels.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en ZLTO Oost Zuid-Beveland spraken zich fel uit tegen de plannen. Volgens afdelingsvoorzitter Wim van Gorsel zijn arbeidsmigranten geen toeristen. 'In tegen-stelling tot toeristen maken arbeidsmigranten niet of nauwelijks gebruik van lokale voorzieningen. Zij leveren juist een belangrijke bijdrage aan de regionale en lokale economie.'

Buurgemeenten

Van Gorsel wees erop dat buurgemeente Kapelle het voorstel om toeristenbelasting op arbeidsmigran-ten te heffen onlangs heeft ingetrokken. Borsele, de andere buurgemeente, kent helemaal geen toeristenbelasting. 'Dat zou tot oneerlijke concurrentie kunnen leiden.'

De argumenten lijken hout te snijden. Het college heeft toegezegd bij andere gemeenten te rade te gaan, in de omgeving, maar ook verder weg, in het Westland bijvoorbeeld.

Seizoenswerk

In Reimerswaal zijn veel fruittelers actief. Een paar maanden per jaar komen veel werknemers uit het buitenland tijdelijk seizoenswerk verrichten op deze bedrijven.

De ondernemers hebben de zorgplicht tot het verschaffen van degelijke huisvesting op het bedrijf of elders. De ondernemers hebben hierin de afgelopen jaren fors geïnvesteerd, volgens de nieuwe eisen van de gemeente.

Vertrouwen

Van Gorsel is blij met het uitstel, maar vindt het jammer dat het plan niet definitief van de baan is. Toch heeft hij er alle vertrouwen in dat de belastingheffing uiteindelijk niet doorgaat. 'De bezwaren zijn deugdelijk en hebben ervoor gezorgd dat het college de plannen voorlopig heeft uitgesteld.'

Halverwege 2018 legt het college van burgemeester en wethouders van Reimerswaal een nieuw voorstel neer ter beoordeling voor de gemeenteraad.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer