Tegenvaller bij seizoenwerk

De werking van de cafetariaregeling voor buitenlandse seizoenwerkers en hun werkgevers wordt vanaf 1 juli sterk beperkt. LTO blijft zich inzetten voor het behoud van de fiscale uitruil van overuren met de kosten voor huisvesting, reizen en levensonderhoud.

Tegenvaller+bij+seizoenwerk
© Nieuwe Oogst

Oorzaak van het probleem is een aanpassing van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) per 1 juli. Voortaan moeten de uren die iemand meer werkt dan is overeengekomen, minimaal conform het wettelijk minimumloon worden uitbetaald.

In die wettelijke regel past niet de fiscale uitruil van overuren die volgens het minimumloon worden betaald. 'En daarmee vervalt de cafetariaregeling', legt Wim van den Boomen, LTO-portefeuillehouder Sociale Zaken, uit.

Grote gevolgen

Dat heeft grote gevolgen voor werknemers en werkgevers in met name de open teelten en glastuinbouw. Buitenlandse seizoenmedewerkers houden bij overuren minder nettoloon over en de werkgeverslasten gaan omhoog. 'In totaal verdwijnt een voordeel van omgerekend tientallen miljoenen euro's voor seizoenmedewerkers en werkgevers', zegt Van den Boomen.

'Het vervallen van de cafetariaregeling maakt het onaantrekkelijk voor seizoenmedewerkers om in Nederland te komen werken. Nederlandse werkgevers komen zo op grote achterstand vergeleken met werkgevers uit bijvoorbeeld België en Duitsland', stelt de LTO-bestuurder vast.

'Wij maken ons daarom sterk voor het behoud van de cafetariaregeling', verzekert Van den Boomen. Hij meldt dat LTO al in gesprek is met de Belastingdienst en met het ministerie van SZW. Daarnaast wordt rond de verkiezingen ook met leden van de Tweede Kamer gesproken.

Kosten huisvesting

Deze week werd ook bekend dat agrarische werkgevers geen huisvestingskosten meer mogen inhouden op het wettelijk minimumloon zolang de vereiste certificering van de huisvesting niet mogelijk is. De Inspectie SZW heeft laten weten hierop de komende tijd te gaan controleren.

LTO is in gesprek met het ministerie van SZW om snel een werkbare oplossing te vinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer