Van Dam valt inzet arbeidsmigranten aan

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft kritiek op de manier waarop in Nederland forse aantallen arbeidsmigranten worden ingezet. Werkgevers kiezen daar volgens hem voor wegens de flexibiliteit van deze werknemers en de lagere kosten.

Van+Dam+valt+inzet+arbeidsmigranten+aan
© inzicht in natuur

'Het op oneigenlijke gronden vergroten van de concurrentie aan de onderkant van de arbeidsmarkt was niet de bedoeling. Het ondermijnt Europa', zei Van Dam dinsdag tijdens een LTO-bijeenkomst in Den Haag. Hij viel PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher bij die pleit voor maatregelen die de arbeidsmigratie beperken.

Protest Van Ruiten

Zijn opmerkingen vielen niet in goede aarde bij de voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, Nico van Ruiten. Die protesteerde tegen de 'stigmatisering' van arbeidsmigranten. 'De inzet van arbeidsmigranten heeft de groei van de glastuinbouw mogelijk gemaakt. En niet omdat we ze minder zouden betalen, maar omdat ze willen werken.'

LTO-voorzitter Calon onderstreepte dat er, uitzonderingen daargelaten, geen sprake is van stelselmatige onderbetaling van buitenlandse werknemers. 'Gelijk loon voor gelijk werk. Daar staan we voor in de tuinbouw.'

Uitknijpen en verdringing

Van Dam hield vast aan zijn kritische opmerkingen. Hij wees op het 'uitknijpen' van buitenlandse werknemers en de verdringing van Nederlandse arbeidskrachten, bijvoorbeeld in de transportbranche. 'Ik vind het terecht dat Asscher er een groot punt van maakt', aldus de staatssecretaris.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer