Verbazing over gering aantal mestcontroles

Tweede Kamerleden zijn verbaasd over het geringe aantal controles bij mesttransporten. De inspecties kwamen donderdag aan bod tijdens een hoorzitting over mestfraude.

Verbazing+over+gering+aantal+mestcontroles
© Twan Wiermans

De landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer werden donderdag tijdens een hoorzitting door wetenschappers, toezichthouders, milieu- en boerenorganisaties bijgepraat over het thema mestfraude. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed hierbij vorig jaar 1.230 controles bij mesttransporten, verklaarde hoofdinspecteur Gerben Maij tegenover de Tweede Kamerleden. Volgens brancheorganisatie Cumela vinden er jaarlijks 950.000 mesttransporten plaats in ons land.

Het geringe aantal controles stuitte op verbazing bij de Tweede Kamerleden. 'Je kunt wel mopperen dat het controlesysteem niet werkt, maar als het aantal controles niet goed is vraag je erom. Dit is de kat op het spek binden', reageert SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

Maij erkent dat het kleine aantal controles een kwestie van prioriteit is en dat mestfraude in het budget en de urenverdeling van de controledienst moet concurreren met zaken als dierenwelzijn.

4.000 controles

In totaal voerde de NNWA vorig jaar circa 4.000 controles uit gericht op mestfraude. Naast de vervoerscontroles waren er 1.500 bezoeken aan derogatiebedrijven en 1.300 overige controles, zoals op het emissiearm uitrijden van mest. Bij een kwart van alle controles was iets niet in orde, maar hierbij ging het vooral om kleine overtredingen.

In het jaarverslag over 2016 van de NVWA dat deze week is gepubliceerd, staat dat de inspectiedienst vorig jaar één grote mestfraudezaak heeft blootgelegd. Uit het onderzoek bleek dat op dertig boerenbedrijven is vastgesteld dat, om geen mest te hoeven afvoeren, gronden zijn opgevoerd die niet bij het bedrijf in gebruik zijn. Hiermee overschreden deze bedrijven de gebruiksnormen. Zij zijn daarvoor aangeslagen voor een bedrag van 3,5 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer