LTO pleit voor evenwichtige strategie tegen mestfraude

Verhoog het draagvlak voor het mestbeleid, verminder de prikkels die fraude aantrekkelijk maken en zorg voor een goede controle en handhaving. Met zo'n evenwichtige benadering kan de mestfraude in Nederland worden teruggedrongen.

LTO+pleit+voor+evenwichtige+strategie+tegen+mestfraude
© Twan Wiermans

Die boodschap legt LTO Nederland donderdag voor aan de Tweede Kamer. Daar vindt een rondetafelgesprek plaats over mestfraude. Bestuurder Jan Roefs voert er namens LTO het woord.

In een notitie die al aan de Kamer is gestuurd, benadrukt LTO dat er geen concrete gegevens zijn over de omvang van de mestfraude . Er zijn geen betrouwbare cijfers, ook een recent onderzoek in opdracht van de Kamer geeft die niet.

Geen strengere regels

Negatieve prikkels en onduidelijkheid in wet- en regelgeving moeten zoveel mogelijk voorkomen worden, stelt de notitie. Dat betekent dat afgezien moet worden van nog strengere regels en van het aanscherpen van gebruiksnormen tot beneden het landbouwkundig optimum.

In plaats daarvan pleit LTO voor een aanpak die beter aansluit bij het vakmanschap van de boer en die uitgaat van goede landbouwpraktijk en goed bodembeheer. Het uiteindelijke doel is zoveel mogelijk individueel maatwerk dat recht doet aan de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers .

Pak financiële prikkel aan

Om fraudeprikkels te verminderen moet gezorgd worden dat mestproducten beter aansluiten bij de vraag in binnen- en buitenland. Lagere en stabiele mestafzetprijzen verminderen de financiële prikkel om te frauderen.

Het sluitstuk van het drieluik is volgens LTO controle en handhaving die wordt gericht op de echte mestfraude en niet op soms onbewuste overtredingen. Daarbij moet met name gekoerst moet worden op het aanpakken van 'extreme gehalten stikstof en fosfaat' en op certificering van mestverwerkers.

Goede lijden onder slechten

LTO verzekert de Tweede Kamer dat het niet nakomen van wet- en regelgeving ongewenst is. 'Het leidt tot een ongelijk speelveld tussen ondernemers, waarbij de goeden onder de slechten lijden', aldus de notitie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer