POV: systeem afvoeren mest moet op de schop

Het systeem van mestafvoer is zo complex dat er in de praktijk niet mee valt te werken. Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) vindt daarom dat het systeem van mestafvoer op de schop moet. Donderdag bracht ze dat naar voren tijdens het Rondetafelgesprek over mestfraude in de Tweede Kamer.

POV%3A+systeem+afvoeren+mest+moet+op+de+schop
© Archieffoto: Marcel Bekken/De Beeldkuil

POV stelt dat de kern van het probleem niet mestfraude is. Het probleem is een systeem waar in de praktijk niet mee valt te werken. Het systeem van wegen en bemonsteren klopt niet in Nederland en moet op de schop, vindt POV.

'Het is bij een niet-functionerend systeem onterecht dat veehouders en mesttransporteurs continu worden afgeschilderd als 'fraudeurs'. De mestwetgeving is in Nederland te ingewikkeld en te kostbaar. Eén vinkje verkeerd op een formulier zetten, wordt direct betiteld als fraude.'

Praktijk

De praktijk is dat RVO boeren controleert op basis van de mineralenbalans. De rekensom die wordt gehanteerd is: beginvoorraad + productie – afgevoerde mest = eindvoorraad. Fosfaat en stikstof in de afgevoerde mest worden bepaald op basis van wegen en bemonsteren.

De sector heeft al jaren te maken met een beperkend en een beklemmend beleid

Producenten Organisatie Varkenshouderij

Dit systeem voldoet volgens POV niet aan de wettelijke nauwkeurigheidsvereisten. Het resulteert vaak in situaties dat de mestput weliswaar leeg is, maar op papier nog afgevoerd moet worden. 'En dan wordt de boer een fraudeur genoemd.'

Afwijkingen 15 procent

Al sinds het Minas-tijdperk lopen er procedures tegen het systeem van wegen en bemonsteren. Er worden stelselmatig afwijkingen gevonden van meer dan 15 procent. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan, in opdracht van het ministerie, die bewijzen dat het systeem van wegen en bemonsteren grote afwijkingen laat zien.

Meerdere keren is dus geconstateerd dat het systeem van wegen en bemonsteren niet voldoet. 'Waarom wordt dit niet erkend en opgelost?', vraagt POV zich af.

POV roept op om de kern van het probleem aan te pakken. Het systeem moet simpeler: minder administratie en minder papierstromen, betrouwbare methodes voor het vaststellen van gewicht en gehaltes én meer ruimte voor afspraken tussen producent en ondernemer.

Mestverwaarding

POV riep tijdens het Rondetafelgesprek op om in te zetten op een beter beleid voor mestverwaarding. 'De sector heeft al jaren te maken met een beperkend en een beklemmend beleid', schetste POV.

'Producten uit mestverwerking hebben maar weinig beleidsruimte om in Nederland daadwerkelijk toegepast te worden. We hebben ruimte nodig voor dunne fractie varkensmest en mineralenconcentraten uit omgekeerde osmose of andere technieken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer