Grashoff verontrust over schattingen zwarte mest

GroenLinks is geschrokken van ramingen over de hoeveelheden 'zwarte' mest in Nederland. Kamerlid Rik Grashoff vindt het zelfs nodig om er over in debat te gaan met staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

Grashoff+verontrust+over+schattingen+zwarte+mest
© Dirk Hol

Aanleiding voor de onrust is de evaluatie van het mestbeleid in de afgelopen jaren die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vorige week publiceerde. Daarin melden de onderzoekers op gezag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat 'circa 30 tot 40 procent van de mest in het zwarte circuit zit'.

Daarnaast zou een onderzoek bij intermediairs aantonen dat er in 2015 sprake was van 61 procent naleving van de mestvoorschriften. Volgens Grashoff slaan dergelijke gegevens 'de bodem onder elk milieubeleid vandaan'. 'Dit lijkt mij echt aanleiding voor een debat. Daarom wil ik dat debat aanvragen', zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. Hij kreeg vervolgens alleen steun van de SP en de Partij voor de Dieren, te weinig voor een meerderheid.

Brief Van Dam

Brede steun was er wel voor het verzoek aan Van Dam om in een brief uit te leggen wat er precies aan de hand is. Afhankelijk van de inhoud wordt dan besloten wat er verder met het onderwerp mestfraude gebeurt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer