'Geen concrete aanwijzing voor mestfraude in het zuiden'

Een BOR-onderzoek heeft geen concrete aanwijzingen opgeleverd dat mestfraude oorzaak is van de hoge stikstof- en fosfaatconcentraties in het zuidelijk zandgebied.

%27Geen+concrete+aanwijzing+voor+mestfraude+in+het+zuiden%27
© Twan Wiermans

Dat schrijft het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven van de Tweede Kamer (BOR) in een vrijgegeven rapport. Op verzoek van de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken voerde het BOR een bronnenonderzoek uit naar de bewering dat er in het zuidelijk zandgebied sprake is van mestfraude.

Het BOR heeft in twaalf eerder verschenen rapporten geen concrete aanwijzingen gevonden voor mestfraude in het zuidelijk zandgebied. Onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maakte in de Evaluatie Meststoffenwet 2016 melding van mestfraude in die regio.

Hoorzitting

In de media en rapporten (van WUR, RIVM, Deltares red.) gedane schattingen dat 30 procent tot 40 procent van de mest in Nederland niet volgens de regels wordt verhandeld of verwerkt konden niet door het BOR worden bevestigd.

Volgende week donderdag is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over mestfraude. De vaste Kamercommissie voor Economische Zaken laat zich dan over dit onderwerp bijpraten door wetenschappers, toezichthouders en vertegenwoordigers van landbouw- en milieuorganisaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer