Mest met water tegen ammoniakuitstoot

Minder ammoniakuitstoot door mest met water te verdunnen. Dat is een van de maatregelen die deelnemers aan het project 'Proef op de Som' gaan toepassen.

Het resultaat is dusdanig dat niet alleen provincie Overijssel, maar nu ook provincie Drenthe enkele maatregelen toestaat voor ondernemers om aan een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet te voldoen.

Het nieuws dat de 'verzilverde maatregelen' binnen Proeftuin Natura 2000 nu ook gelden in Drenthe, maakte projectleider Cathy van Dijk woensdag bekend tijdens de Demodag Ammoniak in Lemelerveld.

Natuurbeschermingswetvergunning

Verzilverde maatregelen vormen een plus op de bestaande mogelijkheden voor melkvee-, pluimvee- en varkenshouders. Zij kunnen deze maatregel inzetten om ammoniak te reduceren op hun bedrijf waarbij deze maatregel meetelt bij de aanvraag of herziening van hun Natuurbeschermingswetvergunning.

'Doordat de maatregelen in deze provincies gelden, kunnen ondernemers bij het aanvragen van de Natuurbeschermingswetvergunning hiervoor kiezen. In andere provincies gelden enkel de stalmaatregelen die voldoen aan de RAV-lijst', zegt Van Dijk.

Sleepslangen

Tijdens de demodag werden verschillende proeven getoond, zoals een proef met de bemester van de combinatie mest en water met sleepslangen. Ook minder jongvee, het verlagen van ruw eiwit in het rantsoen en weidegang helpen. 'Met voer- en managementmaatregelen is een ammoniakreductie van 20 tot 40 procent haalbaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer