Gelderland akkoord met groei bedrijven bij natuur

Provincie Gelderland biedt weer ontwikkelingsruimte voor agrarische bedrijven die in dichtbij natuurgebieden liggen.

Gelderland+akkoord+met+groei+bedrijven+bij+natuur
© Inzicht in Natuur

Provinciale Staten gingen woensdag akkoord met een aanpassing van de Omgevingsvisie waarbij ook het beleid voor de zogeheten extensiveringsgebieden is losgelaten.

Verplaatsen

Bedrijven die liggen in de ammoniakbuffers van het Gelders Natuur Netwerk konden de afgelopen vijftien jaar niet uitbreiden. Provincie Gelderland voerde een stimuleringbeleid om deze bedrijven naar de landbouwontwikkelingsgebieden te verplaatsen. Dat werd geen succes omdat dit duur en ingewikkeld bleek.

In de aanpassing op de omgevingsvisie is nu bepaald dat de bedrijven die nog in deze bufferzones liggen, weer de mogelijkheid krijgen tot bedrijfsontwikkeling.

Uitstoot

Enige voorwaarde is dat de uitstoot van ammoniak of stikstof bij uitbreiding niet toeneemt. Dat kan door te investeren in nieuwe staltechnieken. Een uitbreiding is ook niet te combineren met mogelijke emissieruimte die in de Programmatische Aanpak Stikstof aanwezig is.

LTO Noord is blij met de geboden mogelijkheid. 'We hebben hier heel lang op aangedrongen. Hoewel het maar om een beperkt aantal bedrijven gaat, is het voor hen wel een goede oplossing. Ze kunnen weer groeiruimte creëren', zegt beleidsadviseur Tjerk Elzinga.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer