Friese+statenleden+vinden+landbouwvisie+te+mager
Nieuws
© Alex J. de Haan

Friese statenleden vinden landbouwvisie te mager

Het landbouwbeleid van provincie Fryslân moet concreter. Dat bleek woensdagavond uit het debat over de beleidsbrief duurzame landbouw in de commissie van Provinciale Staten.

Provincie Fryslân wil dat de landbouw in 2025 duurzaam en natuurinclusief is. Het provinciebestuur ambieert een 'grondgebonden circulaire landbouw die bijdraagt aan het verbeteren van de biodiversiteit, maatschappelijk draagvlak heeft en niet in de laatste plaats duurzaam en economisch voldoende opbrengt', blijkt uit de brief.

Volgens ChristenUnie zijn er te weinig concrete resultaten. 'Wanneer zijn Gedeputeerde Staten tevreden?', gaf Richard Klerks aan. D66 pleitte ook voor stevigere doelen om de transitie te kunnen laten slagen. 'Dan kunnen we ook weer trots zijn op onze boeren. Wanneer je stilstand promoot, dan heb je morgen geen boterham en geen inkomen meer', zei Mark de Roo.

Ook PvdA vond te weinig 'concrete' resultaten terug in de brief. 'Die ontbreken. Bovendien is het landschap heel erg onderbelicht', zei Hetty Jansen.

Waterpeil

Corrie Dam van GrienLinks reageerde teleurgesteld. 'We hadden verwacht dat nu de grote transitie voor de landbouw die nodig is voor Friesland komt. De ambitie is fantastisch, maar deze is niet vertaald. Waar wordt gesproken over 2 tot 4 procent biologische landbouw, moet dat naar ons idee 20 procent zijn. Geef biologische boeren zelf het waterpeil in handen. Stel het plaatsen van windmolens op het platteland open. Vergroot de kennis bij bestaande boeren. Dat allemaal komt ten goede aan de landbouw.'

VVD'er Durk Pool vindt dat de boer er met de brief 'bekaaid vanaf komt.' 'De brief heeft een aanmatigde toon. Ons uitgangspunt is dat de boer baas moet blijven op de eigen boerderij.'

PVV'er Harrie Graansma nam het ook voor de boeren op. 'De overheid moet zich zo weinig mogelijk met de landbouw bemoeien. Boeren zijn slimme mensen die precies weten hoe ze een goed verdienmodel moeten maken. Ik hoor hier allemaal standpunten die het tegendeel aantonen. Dat je boeren niet kunt los laten, dat ze onze bemoeienis en supervisie nodig zijn. Dat is heel sterk overdreven.'

LTO Noord

LTO Noord regio Noord liet vorige week al weten dat ze kan leven met het voorstel van Gedeputeerde Staten. LTO Noord stelde samen met de Agrarische Jongeren Friesland, het Kollektivenberied Fryslân en het Friesch Grondbezit tien uitgangspunten op voor de landbouwvisie.

'Vooropstaat dat boeren zelf mogen bepalen of en hoe ze duurzamer en meer natuurinclusief willen ondernemen en dat de provincie een economisch rendabele sector wil. De provincie zet er geen extra kop op. En ze wil het samen met de sector oppakken', gaf bestuurder Tineke de Vries aan.

Volgende week nemen Provinciale Staten een besluit over de brief van landbouwgedeputeerde Johannes Kramer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer