Meer+schade+aan+dijk+door+muskusrat
Nieuws
© Zuiderzeeland

Meer schade aan dijk door muskusrat

Meer graafschade aan dijken door muskusratten, mollen en muizen, een afname van graverij door konijnen en minder rijspoorschades. Dat zijn de meest in het oog springende resultaten van de controleronde langs de dijken door Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta).


Het zijn gangenstelsels en holen, sterk variërend in lengte en omvang, geeft Herald van Gerner van het waterschap aan. 'Soms zitten ze meters in de dijk, soms is het korter dan een meter. '

Het waterschap graaft de gangen en holen na met een midikraan om zeker te zijn dat er geen holle ruimten in de dijken achterblijven. Daarna wordt alles weer aangevuld met grond, goed verdicht en ingezaaid met graszaad, aldus Van Gerner.
Naast deze beschadigingen noteerden de inspecteurs 11 vossenholen en 46 locaties met graafschade door honden.

Engerlingen

Waar vorig najaar engerlingen (larve van een kever) nog een probleem waren, zijn ze dat nu niet. Engerlingen vraten toen op diverse locaties de wortels van de grasmat weg waardoor de grasmat los lag of kale plekken ontstonden.

De grasmat is essentieel voor dijken en dient als een soort beschermdeken. De onlangs gehouden dijkinspectie laat zien dat deze 'dijkwonden' aan het herstellen zijn. Aangezien het 'vraat-seizoen' van engerlingen nog moet beginnen (juli-september) houdt het waterschap de locaties goed in de gaten.

Japanse Duizendknoop

De probleemplant Japanse Duizendknoop blijft ook volop aandacht vragen van waterschappen. Deze plant verdringt de grasmat, waardoor de dijk minder stevig is en instabiel kan worden. Daarnaast kan de Duizendknoop funderingen en kades beschadigen.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  40 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer