WDO+Delta+pakt+bovenloop+Oude+Diep+aan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

WDO Delta pakt bovenloop Oude Diep aan

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) wil eind volgend jaar starten met het zoveel mogelijk verbreden van de bovenloop van het Oude Diep in Midden-Drenthe.

In het voorjaar van 2014 bleek de waterloop niet bestand tegen grotere hoeveelheden neerslag. Daardoor ontstond wateroverlast bij een flink aantal boeren in onder andere Balinge en Garminge. Diverse percelen moesten opnieuw worden ingezaaid of gepoot.

Het waterschap heeft intussen enkele knelpunten aangepakt. Maar dat sorteert voor de toekomst onvoldoende effect, erkent het waterschap zelf ook. Het afgelopen jaar zijn daarom aanvullende berekeningen en analyses uitgevoerd, zodat in beeld is waar de knelpunten zitten. Het waterschap wil ook de kans op droogteschade verminderen.

Oplossingen

Bestuurder Hans Pereboom van WDOD presenteerde dinsdag de mogelijke oplossingen. Die komen vooralsnog neer op het bij de watergang trekken van het schouwpad. Dat moet de afvoer verbeteren.

Die oplossing is bij de grondgebruikers in het beekdal niet onverdeeld positief ontvangen. Omdat het schap dan alleen nog met breedspoormachines het onderhoud kan doen, betekent dat meer rijschade aan de naastgelegen gewassen.

Werkgroep

Een werkgroep van boeren en WDOD zoekt daarom nog naar andere oplossingen. LTO-bestuurder Harm Bussemaker: 'We hebben er vertrouwen in dat het goed komt.'

Weer

 • Zaterdag
  19° / 9°
  40 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
 • Maandag
  21° / 8°
  10 %
Meer weer