Van Dam wacht met kiemremmer op Brussel

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wacht de resultaten van de Europese herbeoordeling van de werkzame stof maleïne hydrazide af. Vooral de uiensector knokt voor deze kiemremmer.

Van+Dam+wacht+met+kiemremmer+op+Brussel
© Nieuwe Oogst

Maleïne hydrazide (MH) is een actieve stof die zeer belangrijk is voor de bewaring en export van uien. Voor de Nederlandse uien- en aardappelsector kan intrekking van de toelating grote economische gevolgen hebben.

Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) maakt zich zorgen over het mogelijke einde van de toelating van deze actieve stof en heeft hierover vragen gesteld aan Van Dam. De staatssecretaris is zich bewust van de situatie.

In de beantwoording van de vragen wijst Van Dam er op dat elke werkzame stof in Europa ongeveer elke tien jaar wordt herbeoordeeld, conform het nieuwste Europese toetsingskader, en dus ook maleïne hydrazide. Het gaat daarbij om effecten op mens, dier en milieu.

Voorwaarden

'Een herbeoordeling kan leiden tot het verlengen van de goedkeuring als aan alle voorwaarden wordt voldaan of tot het niet verlengen van de goedkeuring als niet aan alle voorwaarden wordt voldaan. Aangezien het proces van de Europese herbeoordeling nog loopt, wil ik niet vooruitlopen op de uitkomst daarvan', schrijft Van Dam.

De uien- en aardappelsector pleit voor een tijdelijke verlenging van maleïne hydrazide van minimaal een jaar. In die tijd zijn de vragen van het European Food Safety Authority te beantwoorden en mee te nemen in de beoordeling. Deze vragen kwamen laat.

Van Dam zegt in de brief aan de Tweede Kamer niet dat hij zich gaat inspannen voor een tijdelijke verlenging. Hij wil niet vooruitlopen op de uitkomst van de Europese herbeoordeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer