Winnaar+zijn+is+niet+altijd+wat+het+lijkt
Analyse
© Haijo Dodde

Winnaar zijn is niet altijd wat het lijkt

HZPC en De Groot en Slot zijn door het Nationale Business Succes Award Instituut (NBSA) uitgeroepen tot winnaar 2016 in respectievelijk de categorieën Aardappelbranche en Groentezaadveredeling. De transparantie van deze award laat echter veel te wensen over.

Feyenoord, Ajax en PSV. In de eredivisie zijn het de teams die dit jaar lijken te strijden om de hoogste eer. Wekelijks kan de voetballiefhebber de wedstrijden bekijken en de puntentelling is duidelijk. Het enige wat een keer mis kan gaan, is een beslissing van de scheidsrechter.

Winnen is belangrijk. Het geeft aanzien en vaak ook financieel voordeel. Denk aan de oliebollenwedstrijd van het AD. De eerste plaats staat garant voor lange rijen bij de oliebollenkraam. Aan de wedstrijd neemt echter maar een beperkt aantal kramen deel. De rangschikking is afhankelijk van een consumentenpanel en over smaak valt te twisten.

Andere deelnemers

Eind vorig jaar werd HZPC door het NBSA-instituut uitgeroepen tot winnaar 2016 in de Aardappelbranche en in dezelfde periode De Groot en Slot in de categorie Groentezaadveredeling. De Nominatiecommissie ziet in beide bedrijven 'vooruitstrevende organisaties'. Het is echter niet duidelijk wie de andere deelnemers zijn.

Voldoening van de eigen bijdrage is vereist om definitief genomineerd te worden en om aan een NBSA-verkiezing deel te mogen nemen

Nationale Business Succes Award Instituut

Bij elke branche wordt in principe toegewerkt naar een top 5 van meest succesvolle bedrijven in Nederland, zo valt te lezen in het reglement van het NBSA-instituut. Maar dat is geen vereiste. 'De Nominatiecommissie kan besluiten om een voorgeselecteerd bedrijf dat sterk, toonaangevend en succesvol genoeg is in een specifieke branche, direct en volledig te laten onderzoeken.'

Eigen bijdrage

Uit de algemene deelnamevoorwaarden blijkt dat uitsluitend aan de branchewinnaars een eigen bijdrage in rekening wordt gebracht. 'De eigen bijdrage dient te worden voldaan als bijdrage aan de realisatie van het exposure-pakket en de organisatie van de NBSA-verkiezing. Voldoening van de eigen bijdrage is vereist om definitief genomineerd te worden en om aan een NBSA-verkiezing deel te mogen nemen.'

De branchewinnaars van de award kregen zendtijd in De Succesfactor, een programma van RTL 7. Na een uitzending van het VARA-programma Rambam op donderdag 12 januari is RTL 7 daarmee gestopt. Het NBSA-instituut bleek doorgestoken kaart te zijn, ontdekte Rambam. Dat werd onder andere duidelijk toen het niet-bestaande uitzendbureau Topp branchewinnaar werd. Volgens Rambam moeten winnaars een bedrag van zo'n 12.500 euro betalen.

Niets mis

Voor alle duidelijkheid: er is niets mis met HZPC en De Groot en Slot. In hun branches zijn het belangrijke bedrijven. Maar winnaar zijn is niet altijd wat het lijkt. Wie graag een spannende wedstrijd wil zien, kan zondag maar beter naar het voetbal op tv kijken.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer