LTO wil betere boerenmarge voedselketen

LTO Nederland-voorzitter Marc Calon wil voor boeren een betere verdeling van de marges in de voedselketen. Grote en sturende ondernemingen hebben een te dominante rol.

Dat statement verkondigde Calon donderdag aan het einde van de Nationale Voedseltop in Den Haag. Het overleg met 150 vertegenwoordigers en experts uit de voedselsector was een initiatief van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

De bewindsman vindt dat Nederland binnen vijf tot tien jaar wereldwijd de onbetwiste koploper zijn moet in de productie van gezonde en duurzame voeding en land- en tuinbouw.

Wereldbevolking

Volgens Van Dam en veel voedselexperts is een duurzamere voedselproductie noodzakelijk om de snelgroeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden. 'We moeten niet alleen kijken naar wat we eten, maar ook naar hoe we het maken.'

De slotverklaring die aan het einde van de voedseltop werd afgegeven zadelt de land- en tuinbouw op met een zware en verantwoordelijke taak. Deelnemers aan de voedseltop omschreven de belangrijkste uitdagingen voor hun aandachtsveld.

Transitie

De land- en tuinbouw maakt momenteel een transitie door naar een volhoudbare, circulaire sector, zegt Calon. Nieuw voedselbeleid moet ook rekening houden met de neventaken van de boer op het gebied van natuurbeheer, waterberging en landschapsonderhoud.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer