Boete voor frauduleuze afvalverwerker

De meervoudige economische strafrechter heeft een afvalverwerker veroordeeld tot een boete van bijna 77.000 euro, omdat hij verontreinigde koolstof verkocht als bleekaarde.

Boete+voor+frauduleuze+afvalverwerker
© Wikipedia

Dit bedrag komt overeen met het volgens de strafrechter verkregen voordeel doordat het afval niet als zodanig is verwerkt.

De afvalverwerker verwerkte met polycyclische aromatische koolwaterstoffen verontreinigde oliën en vetten. Deze paks zijn bijvoorbeeld zwart verbrande deeltjes in het voedsel. Het komt ook voor in afgewerkte frituurolie.

Actieve kool

Aan de vetten en oliën werd actieve kool, Norit, toegevoegd. Vervolgens werden de oliën gefilterd. De gefilterde oliën warden dusdanig gereinigd, dat ze voldeden aan de normen voor de diervoederindustrie.Dit is, zoals is toegestaan, ook verwerkt tot diervoer..

Bleekaarde

De achtergebleven dikke fractie, met de paks, werden verkocht als bleekaarde, waarmee het als een ongevaarlijke afvalstof werd gezien. Dit had als afval moeten worden verwerkt.

De rechter gaat ervan uit dat tussen 2008 en 2013 in totaal 530 ton bleekaarde is afgezet . Het bedrijf verdiende hiermee bijna 77.000 euro. Bleekaarde wordt, net als norit, gebruikt als absorptiemiddel. Vroeger werd de poreuze kleisoort ook als meststof ingezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer