Hoe houden we de Pool als pilaar van het Westland?

Polen zijn een pilaar van de Westlandse economie, maar blijft dat zo? Gemeente Westland hield woensdag een conferentie in Naaldwijk over de krimpende arbeidsmigratie uit Polen.

Hoe+houden+we+de+Pool+als+pilaar+van+het+Westland%3F
© Koen van Wijk

De conferentie moest een antwoord geven op de vraag hoe urgent dit probleem werkelijk wordt en welke oplossingen er voor handen zijn.

'Wij denken dat de arbeidsmigrantenbubbel op knappen staat, maar vandaag zoeken we houvast voor deze stelling', zei wethouder Arne Weverling. 'De Polen zijn een steunpilaar van de Westlandse en de Nederlandse economie.'

Zorgen

Het Westland en ook andere gemeenten met een grote tuinbouwsector maken zich zorgen over hun arbeidsmigranten. De eerste tekenen van een krimpende arbeidsmigratie zijn er al en de verwachting is dat deze sterk zal toenemen.

De redenen zijn de sterke toekomstige vergrijzing in Polen en de groeiende economie in het Oost-Europese land. In het Westland komt circa 95 procent van de buitenlandse arbeid uit Polen. In totaal werken er zo'n tienduizend, waarvan de helft er ook woont volgens gemeentelijke cijfers.

Integratie

Volgens professor Pawel Kaczmarczyk van de Universiteit Warschau hebben Polen geen voorkeur voor Nederland en reizen zij net zo makkelijk naar een ander Europees land als het werk en de omstandigheden daar beter zijn. Hij wees erop dat de sfeer in Nederland een stuk negatiever is ten aanzien van immigranten.

'Voor Poolse migranten is loon belangrijk, maar om ze echt te binden zijn ook goede woon- en werkomstandigheden nodig en een betere integratie in de samenleving.' Een groeiende groep Polen wil zich hier blijvend vestigen, bleek uit zijn verhaal.

Werklozen

Diverse uitzendbureaus vertelden hoe zij de Poolse krimp ervaren en opvangen. De inzet van werklozen blijft nog altijd lastig. Een gemotiveerde Pool is makkelijker gevonden dan een gemotiveerde Rotterdamse werkloze', stelde Peter van Koppen van Uitzendbureau Van Koppen.

Volgens Inge Vermeulen, directeur van het Sociaal Werkbedrijf Patijnenburg in Naaldwijk, liggen er toch kansen. 'Nu vraagt de tuinbouw vooral jonge, flexibele mensen voor korte trajecten. Maar als je iets meer investeert op de lange termijn, krijg je er geweldige, loyale medewerkers voor terug.'

Robotica

Professor Eldert van Henten van Wageningen UR schetste de mogelijkheden van robotica in de glastuinbouw. Deze biedt voorlopig vooral kansen ter ondersteuning, maar niet als vervanging van mensen.

'Zeker voor oogstwerk en gewasverzorging blijft de oog- en handcoördinatie van de mens nodig.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer