Ctgb trekt toelating glyfosaatmiddelen in

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) trekt de toelating in van alle gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat en de hulpstof POE-tallowamine.

Ctgb+trekt+toelating+glyfosaatmiddelen+in
© Han Reindsen

Het Ctgb volgt hiermee de Europese uitvoeringsverordening. Het besluit van het Ctgb is vrijdag 11 november in de Staatscourant gepubliceerd.

De motivatie voor het Europese besluit is dat uit een evaluatie van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) is gebleken dat gewasbeschermingsmiddelen op basis van glyfosaat toxischer zijn dan de stof glyfosaat alleen.

Dit fenomeen wordt toegeschreven aan met name POE-tallowamine. Deze hulpstof bevordert het uitvloeien van betreffende gewasbeschermingsmiddelen. Op bijna alle criteria blijkt POE-tallowamine toxischer dan glyfosaat.

Blootstelling

Op basis van het toxiciteitsprofiel van POE-tallowamine en de relevantie van mogelijke effecten op het DNA voor de mens onder praktische blootstellingscondities, worden de risico's voor de mens bij alleen gebruik van korte duur (enkele maanden) gering geacht.

Het College heeft voor betreffende middelen een aflevertermijn tot 22 december 2016 en een opgebruiktermijn tot 22 mei 2017 vastgesteld. Omdat het middel in de winter niet wordt gebruikt, is een opgebruiktermijn tot 22 mei 2017 acceptabel, aldus het Ctgb.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer