Noorderzijlvest verleent vergunning voor peilproef

Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest verleent een vergunning aan de provincies Groningen en Fryslân voor de peilproef in het Lauwersmeer.

Noorderzijlvest+verleent+vergunning+voor+peilproef
© Nieuwe Oogst

Het dagelijks bestuur heeft deze week hierover definitief besloten. Over de voorwaarden voor de vergunning hebben Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân nauw overlegd, geeft het schap aan. De belangrijkste voorwaarden zijn: de veiligheid gaat voor alles en schade moet worden voorkomen. Ook moet er een schaderegeling zijn voor als de proef onverhoopt toch tot schade leidt.

De rietproef heeft als doel rietkragen en open gebieden in het Lauwersmeer te behouden. Het gebied mag niet verder verbossen. Tijdens de rietproef gaat het waterpeil 6 weken lang maximaal 40 centimeter omhoog. In het voorjaar, omdat dan het riet begint te groeien. Dat gaat volgens het schap beter wanneer de waterstand schommelt tussen een lagere en een hogere waterstand.

LTO Noord is erg tegen de proef. Volgens de organisatie is de veiligheid in het geding. Bovendien vreest LTO Noord onder andere voor vernatting van de percelen. LTO Noord liet vorige week weten bezwaar te gaan maken tegen de proef.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer