'Het waterschap moet meer naar de mensen luisteren'

De natuurorganisaties willen het waterpeil in het Lauwersmeer in het voorjaar twee jaar lang met 40 centimeter verhogen. De omliggende landbouw vreest voor gewasschade en ook voor de veiligheid. Het plan wekt dan ook terecht veel beroering, zegt algemeen bestuurder Arie Geijsel (namens ongebouwd) van waterschap Noorderzijlvest.

%27Het+waterschap+moet+meer+naar+de+mensen+luisteren%27
© Ida Hylkema

Krijgt het waterschap nu een plan opgelegd? Een waterschap is toch autonoom?

'Het idee komt van de terreinbeheerders om de rietgroei te bevorderen. De provincie vertaalt dat in een aanvraag bij het waterschap. Dat beslist over de waterveiligheid. Of dat een autonome beslissing is kun je je afvragen. Het kent een hoog bobo-gehalte van provinciale bestuurders die in onderling overleg beslissen.'

Hoe verloopt de besluitvorming dan?

'Dat is eigenlijk een moeilijk verhaal. Formeel is alleen het dagelijks bestuur bevoegd als een adviesaanvraag wordt ingediend. Maar als algemeen bestuur hebben we het wel aan de orde gesteld. Dijkgraaf Bert Middel heeft ervoor gezorgd dat we nu worden geraadpleegd. Dat was een goed besluit.'

En is daarmee de kou uit de lucht?

'Na een informatieronde volgt komende week een behandeling in het algemeen bestuur. Het dagelijks bestuur zegt dat de veiligheid is gegarandeerd. Ik vraag me dat af. Als het waterpeil in het Lauwersmeer hoger wordt gezet, is de eerste waterbuffer al opgevuld. En als je dan niet kunt spuien, wat meerdere keren per jaar voorkomt, heb je direct een probleem.'

Is dat het enige bezwaar?

'Naast mogelijke vernatting van landbouwgrond wijzen akkerbouwers erop dat de verzilting nu al toeneemt. Dat wordt met de proef alleen maar meer, denken zij.

'Wij willen nu als ongebouwd voor de vergadering van het algemeen bestuur al deze argumenten tegen de proef op een rijtje zetten en het dagelijks bestuur zo ver krijgen dat ze het project toch afwijzen.'

Denkt u dat het zo ver komt?

'Dat valt nog te bezien. Ik ga ervan uit dat alle landbouwbestuurders wel tegen zijn. Maar wij zijn niet de enigen. Naast het dagelijks bestuur zijn ook natuurfracties voorstander van de proef.'

U trekt het zich persoonlijk aan?

'Als zoveel mensen oprechte hartgrondige bezwaren en zorgen hebben, dan klopt het waterschapsverhaal niet. Het waterschap moet meer naar de mensen luisteren.
'In het hele gebied is niet één voorstander. Ik vind het asociaal als de mens ondergeschikt is aan een rietplantje.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer