LTO Noord protesteert tegen peilproef Lauwersmeer

LTO Noord heeft bij de provinciebesturen van Groningen en Friesland geprotesteerd tegen een proef om het waterpeil van het Lauwersmeer te verhogen om rietgroei te bevorderen. De organisatie noemt het geknutsel met de peilen.

LTO+Noord+protesteert+tegen+peilproef+Lauwersmeer
© Anne van der Woude

Voor LTO Noord en haar leden in en rond de Lauwersmeer gelden de voorstellen om te komen tot een peilproef als een ernstige bedreiging van de landbouwkundige belangen. 'De agrarische sector verwacht in relatie tot een peilverhoging in het Lauwersmeer schade en verslechtering van de productieomstandigheden', schrijft de organsatie aan Gedeputeerde Staten van beide provincies.

Inbreuk

LTO Noord waarschuwt voor hogere grondwaterstanden, kwel, zoute kwel en grotere kans op inundatie en wateroverlast in tijden van grotere neerslag. Dat doet inbreuk op het huidige landbouwsysteem.

De organisatie zegt zerk het gevoel te hebben dat vanuit het Natura 2000-beheerplan een doel is gesteld dat slechts op één wijze bereikt zou kunnen worden.'Het adagium 'het doel heiligt de middelen' dringt zich naar onze overtuiging nadrukkelijk op en zet de peilproef in een ander daglicht.'

Procedure

LTO Noord legt de schuld nadrukkelijk niet bij waterschap Noorderzijlvest. Die hanteert volgens de organisatie een zeer zorgvuldige procedure van besluitvorming. 'Het waterschap toont zich een overheid die met oog voor de belangen, maar ook de zorgen van boeren en omwonenden in en rond en Lauwersmeer haar procedures in richt en afwegingen maakt.'

De landbouworganisatie vraag de provinciebesturen nadrukkelijk een pas op de plaats te maken. 'Zo ontstaat tijd om te kijken naar alternatieven, een gedegen nulmeting te doen en meer zicht te krijgen op de mogelijke effecten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer