Noorderzijlvest voor peilproef Lauwersmeer

Een meerderheid van het algemeen bestuur van Waterschap Noorderzijlvest is voor de omstreden proef met verhoging van het peil in het Lauwersmeer. Dat bleek woensdagavond tijdens een drie uur lang debat over het verlenen van de watervergunning voor de proef aan de provincie Groningen.

Nulmeting

Noorderzijlvest+voor+peilproef+Lauwersmeer
© Anne van der Woude

De fracties ongebouwd, bedrijven, het CDA, en de algemene waterschap zijn tegen de proef. Betaalbaar Water, ChristenUnie, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren, VVD, Water Natuurlijk, Bos en Natuurterreinbeheerders zijn voor het experiment met peilverhoging.

Van de acht insprekers en de partijen die tegen de proef zijn kwam forse kritiek, met name over de nulmeting, schaderegeling en veiligheid.

Volgens LTO Noord is de schaderegeling onder de maat. 'Er is geen uitspraak over inkomensverlies als gevolg van kwalitatieve of kwantitatieve schade aan gewassen. Binnen de provinciale regeling ligt de bewijslast voor schade bij de boer. Er is geen voorziening getroffen om dit aspect op kosten van de provincie bij een objectieve derde onder te brengen. En wij maar denken dat deze provincie heeft geleerd van de aardbevingsschade', sprak Tineke de Vries namens LTO Noord in.

'Kunt u mij vertellen hoe een akkerbouwer die door langere vernatting van zijn perceel zijn gewassen twee tot drie weken later kan zaaien/poten ooit de opbrengstschade kan claimen? Of hoe je de schade kan claimen als je als akkerbouwer door een toenemende kweldruk bepaalde gewassen niet kan telen'?', vroeg De Vries.

Grenzen opzoeken

Arie Geijsel van ongebouwd keerde zich fel tegen de peilproef. 'De overheid heeft bewust de grenzen opgezocht.'

Kees van Wanrooij van Categorie Bedrijven meldde dat de insprekers hem 'de ogen hadden geopend dat heel veel zaken nog niet opgelost zijn. VVD-bestuurslid Mattheus Gorter gaf aan 'niet blij met de proef te zijn'. 'Het is een gemiste kans van de provincie om naar alternatieven te kijken. Maar dat is een gepasseerd station. De kernvraag is nu of het waterschap in staat is om de proef veilig uit te voeren? Ik denk van wel.'

Dagelijks bestuurder en portefeuillehouder Jan Bos stelde 'overtuigd te zijn dat de proef veilig kan worden uitgevoerd'. Na evaluatie van de proef komt er een vervolgscenario, gaf de bestuurder aan. 'Daar is een nieuw speelveld.'

CDA-bestuurder Joke Wouda meldde 'zeer teleurgesteld zijn' in de uitkomst. Ze vroeg om een financiële tegemoetkoming voor kleine (landbouw)organisaties die bezwaar willen maken . Daar zag Bos niets in. 'Dat hebben we nog nooit gedaan en dat gaan we ook niet doen.'

Voor komende woensdag neemt het dagelijks bestuur een definitief besluit over de verlening van de watervergunning.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer