Boeren hekelen waterschap

LTO Noord Fryslân is boos op Waterschap Noorderzijlvest dat open staat voor een verkorte peilproef van de provincie Groningen in het Lauwersmeer. Het ultieme doel van de provincie is een forse peilverhoging ten gunste van de natuur, terwijl deze ten koste van de landbouw gaat.

Boeren+hekelen+waterschap
© Nieuwe Oogst

De watervergunning van Noorderzijlvest lijkt een kwestie van tijd. ‘We worden als boeren, huiseigenaren en recreatie niet serieus genomen’, zegt Aaltsje Rispens, boerin uit Kollumerzwaag.

Rispens vindt dat de landbouw wat meer inbreng mocht hebben. 'Het is teleurstellend, wij betalen het waterschap keurig, maar dat zien we niet terug in deze onderhandelingen. Het waterschap faalt hier qua aanpak over de ruggen van de landbouw..'

Er is volgens LTO Noord Fryslân-bestuurder Tineke de Vries nog een ander onderliggend probleem, de waterveiligheid. ‘Alles is erop gericht na een snelle nulmeting en een modelberekening - die werkelijk uit de Middeleeuwen stamt - de watervergunning sneller af te kunnen geven voor het hogere natuurdoel van de provincie. Daarvoor willen ze het peil met 40 centimeter verhogen. Dan heb je het wel over acht miljard kuub water. Voor je het weet is dan de veiligheid in het geding.'

Laconiek

Dijkgraaf Bert Middel reageerde daar laconiek op met de opmerking dat waterveiligheid niet in het geding is, omdat het weer vijf dagen vooruit kan worden voorspeld. Dat is volgens De Vries klinkklare onzin. ‘Kijk maar naar de clusterbui in Sexbierum van onlangs. Die was ook niet voorspeld.’ Het is erg ongebruikelijk dat een dijkgraaf een portefeuille overneemt.

De beoogde peilproef in het Lauwersmeergebied hoort in het pakket van waterschapbestuurder Jan Bos (CU) thuis. Het is volgens De Vries bijna uitgesloten dat de peilproef gezien de procedures al in februari uitgevoerd kan worden. ‘Maar als de watervergunning wel wordt verleend door het waterschap, dan gaan wij in beroep, als het moet tot de Raad van State.’

Nulmetingen

De Vries wijst erop dat er nog niet eens een fatsoenlijke nulmeting is uitgevoerd, hoewel er woensdag tijdens het overleg met AB Noorderzijlvest anders werd gesuggereerd. Er zouden wel nulmetingen zijn geweest. 'Maar dan niet in het Lauwersmeer', is de overtuiging van Rispens. 'We moeten daarom zelf alert blijven.'

Niek van der Veen van de LTO Noord-afdeling Kollum vreest dat bij peilverhoging de afstroming in het landbouwgebied in gevaar komt. 'Ook werkt het de verzilting in de hand.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer