LTO wil beloning voor afbouw melkvee

LTO Nederland is in gesprek met staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) over de besteding van de 23 miljoen euro aan Europees steungeld voor noodlijdende sectoren. Een voorstel is om een deel in te zetten om de krimp van de melkveestapel te versnellen.

LTO+wil+beloning+voor+afbouw+melkvee
© Ruud Ploeg

Het doel van het voorgestelde fosfaatverminderingsprogramma is om de melkveehouderij zo snel mogelijk terug te krijgen op het fosfaatniveau van de peildatum 2 juli 2015, zegt Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij.

'In plaats van dat melkveehouders heel 2017 gaan gebruiken om op het niveau van de fosfaatrechten te komen, willen wij dat ze dat al voor 1 april 2017 halen. Dit is voor de fosfaatverantwoording naar de EU een belangrijk tel moment. Ons inziens kan het anders te laat zijn voor een nieuwe derogatie. De onderhandelingen met de EU over een nieuwe derogatie vinden namelijk ook in die periode plaats.

Verstoren

Het plan dat LTO Nederland bij Van Dam op tafel legde voorziet in een beloning voor boeren die hun melkveestapel verminderen. Romijn wil niet spreken van een slachtpremie. 'Nee, want dat zou de markt te veel verstoren. Bovendien is een dergelijke aanpak maatschappelijk en politiek niet haalbaar. In de opzet van dit plan maakt het niet uit of je vorige maand of deze maand een koe weg doet.'

Het voorstel behelst een vergoeding van 1000 euro voor melkveehouders die in het eerste kwartaal van 2017 weer terug zijn op het niveau van de peildatum van 2 juli 2015. Ook bedrijven die niet gegroeid zijn en dus nu al aan die norm voldoen krijgen in het plan deze premie. Vervolgens ontvangen deze boeren voor elke grootvee-eenheid die zij moeten verminderen om dit niveau te halen een vast bedrag van 250 euro. Ook jongvee kan hierin meetellen. 'Boeren moeten toch terug in het aantal koeien hoe eerder ze daarmee beginnen hoe beter.'

Teleurstellend

Het voorstel ligt sinds eind juli bij het ministerie. Romijn vindt het teleurstellend dat Van Dam er nog geen vervolg aan heeft willen geven. 'In andere EU-landen hebben overheden het steungeld voor de veehouderij zelfs verdubbeld. Nederland laat hier een kans liggen om de sector versneld onder het fosfaatniveau van 2 juli 2015 te krijgen.'

Boeren moeten volgende week intekenen op het melkverminderingsprogramma van de EU. 'Ons voorstel had dat kunnen versterken. Als we er vanuit gaan dat dit kabinet het binnenhalen van derogatie voor de melkveehouderij op nummer één heeft staan dan hoeft dat niet twee maanden te duren.'

Het LTO-voorstel wordt sector breed ondersteund door de NZO, NAJK en NMV.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer