Melkrem FrieslandCampina voor minder fosfaat

Het werken aan de hoeveelheid geproduceerde fosfaat is één van de belangrijke drijfveren voor FrieslandCampina om melkveehouders die minder melken financieel te belonen, stelt coöperatievoorzitter Piet Boer.





Melkrem+FrieslandCampina+voor+minder+fosfaat
© FrieslandCampina

'Samen met de andere partners binnen de Nederlandse Zuivel Organisatie hebben we ingezet op het groeien binnen de milieurandvoorwaarden. Inmiddels is duidelijk dat één van de randvoorwaarden, het fosfaatplafond, in 2015 is overschreden. Hier wordt met de fosfaatrechten op ingespeeld, maar het kost teveel tijd', vertelt Boer.

'Er ligt nu een voorstel bij de Tweede Kamer, mocht dat zoals verwacht geruisloos worden aangenomen, dan worden die fosfaatrechten op 1 januari 2017 geïntroduceerd. Half 2017 wordt de mate van afroming voor 2018 bepaald. Dan hebben de fosfaatrechten tegen 2019 pas een vermindered effect', vervolgt hij.
Dat was voor FrieslandCampina een van de redenen om zelf verantwoordelijkheid te nemen, en ledenmelkveehouders die in de komende twee kwartalen minder melken te belonen. De regeling geldt enkel voor leden en niet voor biologische leveranciers en de deels-zelfzuivelaars.

Invloed via melkproductie

'Wij hebben niet rechtstreeks invloed op de fosfaatproductie van ieder lidmelkveehouder. Maar natuurlijk is er wel een link tussen fosfaatproductie en melkproductie. Zeker nu er ook de Europese reductieregeling van Hogan is, hopen we met onze regeling meer veehouders te stimuleren om nu al minder te gaan melken.'

Volgens Boer weten alle melkveehouders hoeveel hun referentiehoeveelheid is, waarvoor ze fosfaatrechten krijgen. 'Mochten ze maar een beetje boven die referentie zitten, kan het interessant zijn om nu al wat te zakken.'
Met deze regeling hoopt FrieslandCampina ook te laten zien dat in Nederland het fosfaatplafond serieus wordt genomen. Dat maakt mogelijk de gesprekken voor het behoud van de derogatie gemakkelijker.

Verlies derogatie

Boer: 'Het mogelijk verlies van derogatie speelt voor ons zeker een rol. Zonder derogatie wordt een aantal duurzaamheidsdoelen, zoals weidegang, lastig haalbaar.'
De inhoud van de regeling staat inmiddels op Melkweb.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer