Ruw eiwitgehalte in gras opkrikken met Entec fl

Het gebruik van Top Flow entec fl in drijfmest zorgt voor minder stikstofverliezen. Dat blijkt uit onderzoek op het proefbedrijf van Wageningen Plant Research in Vredepeel. Zo is de hoeveelheid ruw eiwit in het gras hoger dan bij gras zonder de nitrificatieremmer.

Ruw+eiwitgehalte+in+gras+opkrikken+met+Entec+fl
© Nieuwe Oogst

Agrifirm onderzoekt op het proefbedrijf al enkele jaren het gebruik van entec fl toegevoegd aan drijfmest. Het gebruik van de nitrificatieremmer is bedoeld voor de bemesting van gras in het voorjaar. Als er na gebruik een koud en nat voorjaar volgt, wordt de nitraatuitspoeling beperkt.

Entec fl moet zorgen voor een betere grasgroei door minder verliezen aan stikstof. Het middel vertraagt de omzetting van ammonium naar nitraat. Daardoor zijn er minder stikstofverliezen via uitspoeling naar het grondwater. Zo blijft de stikstof beschikbaar voor de opname door het gras.

Drogestofopbrengst

Uit onderzoek van Wageningen Plant Research en Agrifirm van de eerste twee sneden gras in 2015 en 2016 blijkt dat de gemiddelde drogestofopbrengsten van het perceel met alleen rundveedrijfmest en een perceel met rundveedrijfmest in combinatie met entec fl vrijwel gelijk zijn.

Bij de toevoeging van de nitrificatieremmer is de opbrengst aan ruw eiwit 10 procent hoger: 165 gram per kilo droge stof. Bij alleen drijfmest is het ruweiwitgehalte van het gras 150 gram per kilo droge stof. De grotere hoeveelheid ruw eiwit levert weer een besparing op van de aanvoer van eiwit via het krachtvoer.

Niet mixen

Advies is om entec fl niet te mixen in de mestput, maar toe te voegen aan de gemixte drijfmest bij het vullen van de drijfmesttank voor het uitrijden. 'Een nauwkeurige dosering van de nitrificatieremmer is van belang', stelde Jacob van Veldhuisen, specialist ruwvoermanagement van Agrifirm, vorige week tijdens de gras- en maismanifestatie in Vredepeel.

Ook bemesting met kali zorgt voor meer eiwit uit gras. Uit proeven van Agrifirm op Vredepeel van de eerste tot en met de vierde snede in 2013-2015 blijkt dat bij 100 kilo kali de drogestofopbrengst aan gras licht stijgt. Dit geldt voor de opbrengst aan ruw eiwit in kilo droge stof. Bij alleen toedienen van drijfmest is er een tekort aan kali. Aanvulling met kali is afhankelijk van de bodemvoorraad. Kali is van belang voor de waterhuishouding in de plant en de vorming van onder andere eiwit.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer