Jan+Wouter+van+Noord+wint+NK+Veebeoordelen+2016
Nieuws
© najk

Jan Wouter van Noord wint NK Veebeoordelen 2016

Jan Wouter van Noord, die deelnam namens Drenthe werd zaterdag in Kampen bekroond tot Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2016, gevolgd door Rienk Jonkers.

De winnaar van 2015, Rob Scholten, sluit de top drie af. De beste nieuwkomer is dit jaar Jan Geert Hoekstra.

De wedstri jd was dit jaar langs de IJssel, in het centrum van Kampen. Op het Van Heutszplein kwamen 60 afgevaardigde jonge koeienkenners uit alle provincies van Nederland bij elkaar om zwartbonte en roodbonte koeien te keuren op exterieur: frame, type, uier, beenwerk en het algemeen voorkomen.

De ochtendronde werd aan zowel de zwart- als roodbontkoeien besteed. De jonge koeienkenners kregen in de eerste ronde 25 minuten om vijf roodbonte koeien te keuren en vervolgens 25 minuten om het keurdersoog over vijf zwartbonte koeien te laten gaan. Uiteindelijk plaatsten 17 deelnemers zich voor de finaleronde.

Mondelinge toelichting

Die finaleronde bestond uit een keuring van vijf zwartbont koeien en een mondelinge toelichting aan de jury. De jury werd vertegenwoordigd door Erik Nijenhuis en Arjan van Erp.

Met 46 punten voor de plaatsing en een 8,5 voor zijn mondelinge toelichting won Jan Wouter van Noord het Nationaal Kampioenschap. Op drie punten na verdiende Rienk Jonkers een tweede plek, op de voet gevolgd door titelverdediger Rob Scholten.

De beste nieuwkomer, Jan Geert Hoekstra eindigde als negende. Hij verdiende daarmee de aanmoedigingsprijs.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer