Meer draagvlak voor mineralenconcentraat

Het draagvlak voor mineralenconcentraat uit dierlijke mest als vervanger van kunstmest groeit. Politieke partijen zijn positief en staatssecretaris Martijn Van Dam (EZ) gaat zich hiervoor in Brussel hard maken.

Meer+draagvlak+voor+mineralenconcentraat
© Harry Tielman


Die toezegging deed Van Dam woensdag in de Tweede Kamer op vragen van Helma Lodders (VVD). Ze vroeg Van Dam zich hard te maken om het minimale stikstofgehalte voor de erkenning van het mineralenconcentraat te verlagen. Lodders kreeg steun van CDA en GroenLinks.

In het Europese voorstel voor meststoffen staat dat een vloeibare meststof minimaal 2 procent stikstof of 1 procent fosfaat of 2 procent kalium moet bevatten, wil het worden erkend als vloeibare meststof. De concentraten die in Nederland worden geproduceerd uit dierlijke mest, hebben een stikstof- en kaliumgehalte van 1 procent. Hierdoor voldoen ze niet aan de norm.

Belangrijke stap

LTO wil daarom dat de norm wordt verlaagd naar 1 procent. 'We zijn dan ook blij dat Van Dam zich daarvoor gaat inzetten', reageert LTO-beleidsadviseur Wiebren van Stralen. 'Het is een belangrijke stap.'

Van Stralen stelt dat Van Dam zich nu als voorzitter van de Europese Landbouwraad moet inzetten voor een voorstel in Brussel. 'Ook de Europese Commissie lijkt hiervoor nu open te staan. Een goede beweging, eerder was ze niet zo happig.'

Derogatie

Van Dam gaf woensdag aan zich vol in te zetten. Hij acht de kans het grootst om via een derogatie de erkenning van het mineralenconcentraat als kunstmestvervanger te realiseren. Dit omdat hij verwacht dat door het lage stikstofgehalte de Nederlandse concentraten alleen geschikt zijn voor de binnenlandse markt en niet de de export.

Van Stralen hoopt ook de kunstmestindustrie mee te krijgen. Vorige week pleitte hij tijdens een symposium van brancheorganisatie Meststoffen Nederland voor samenwerking. 'Ook zij ziet in dat ze stappen moet maken naar een circulaire economie. Mineralen terugwinnen uit mest kan ook zorgen dat ze kunnen worden hergebruikt als grondstof voor kunstmest.'

Van Stralen. 'Als wij goede bruikbare concentraten aan de industrie kunnen leveren, kunnen zij het inkopen en verder opwerken, bij zowel fosfaat als ammonium zijn hiervoor mogelijkheden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer