Brandbrief LTO over mineralenconcentraat

Agrarisch Nederland heeft volgens LTO Nederland dringend behoefte aan uitbreiding van de pilot mineralenconcentraten. Het is de hoogste tijd dat Brussel daar groen licht voor geeft.

Brandbrief+LTO+over+mineralenconcentraat
© Janet Beekman

Dat staat in een brandbrief die LTO Nederland heeft gestuurd aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ). LTO roept haar hulp in om eindelijk duidelijkheid te krijgen.

Uitbreiding aangevraagd

Aan de huidige pilot mineralenconcentraten mogen niet meer dan tien producenten deelnemen. Vorig jaar al heeft het kabinet aan de Europese Commissie gevraagd dat uit te breiden tot dertig producenten.

Tot nu toe kwam er geen antwoord uit Brussel. In de brief vraagt LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat de staatssecretaris 'een uiterste poging te doen om op korte termijn helderheid te verkrijgen'.

Investeringen al gedaan

Maat schetst de grote noodzaak om op ruimere schaal aan de slag te kunnen met verwerking van dierlijke mest tot mineralenconcentraten. Dat is vooral van belang voor de ondernemers die er al in goed vertrouwen in hebben geïnvesteerd.

Sommige van deze bedrijven verkeren in grote financiële problemen omdat de gedane investeringen niet kunnen renderen. Maar ook de hele sector ondervindt er schade van, benadrukt LTO in de brief.

Verduurzaming stokt

De veehouderij staat de komende jaren voor de opgave om evenwicht te bereiken op de markt voor dierlijke mest. De onduidelijkheid omtrent mineralenconcentraten zit de verduurzaming van de sector flink in de weg.

Als derde argument noemt LTO de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa als grondstof (biobased economy). Die overgang wordt eveneens gehinderd door de trage gang van zaken.

Betere EU-regels

Aan de oproep aan Dijksma om zich in te zetten voor snelle duidelijkheid, voegt LTO de opmerking toe dat vervolgens ook de EU-regelgeving moet worden aangepast aan mineralenconcentraten en andere nieuwe meststoffen die ontstaan na mestbewerking.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer