%27Hak+knoop+door+over+kunstmestvervangers%27
Nieuws
© Dirk Hol

'Hak knoop door over kunstmestvervangers'

Het kabinet zet meer druk op de Europese Commissie in de procedure om producten van dierlijke mest toe te staan als kunstmestvervanger. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft dat gezegd in de Tweede kamer.

Tot nu toe zit er heel weinig voortgang in de afhandeling van de Nederlandse aanvraag. Eerder dit jaar stelde de Europese Commissie aanvullende vragen. Die heeft Dijksma alweer maanden geleden beantwoord.

Doorbraak nodig

'Tot op heden heb ik nog geen reactie gehad', zei de staatssecretaris in een overleg met de Tweede Kamer. Ze gaf aan dat er nu toch meer druk op dit onderwerp wordt gezet. 'Hier moet echt een doorbraak worden bereikt.'

Zo heeft Dijksma binnenkort een gesprek met EU Milieucommissaris Karmenu Vella. Daar zal ze de kunstmestvervangers nadrukkelijk aan de orde stellen. 'En we zoeken ook naar andere mogelijkheden om de druk op de Europese Commissie te verhogen.'

Steun Tweede kamer

De Tweede Kamer steunt Dijksma daarin. Er is brede overeenstemming dat Brussel het zich niet kan veroorloven om dit onderwerp links te laten liggen.

Weer

 • Maandag
  8° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  80 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  70 %
Meer weer