Sein op groen voor mineralenconcentraat

'De landbouwcommissie heeft het sein op groen gezet, we moeten kunstmest kunnen gaan maken uit dierlijke mest', meldt VVD-Europarlementariër Jan Huitema.

Sein+op+groen+voor+mineralenconcentraat
© Nieuwe Oogst

Een ruime meerderheid van de landbouwcommissie van het Europees Parlement, waaronder ook de groene fractie, steunt de oproep van Huitema om mineralenconcentraten als kunstmestvervanger toe te laten.

Hij bracht deze week in de commissie zijn eigen rapport in, waarin de politicus ervoor pleit om dat mogelijk te maken.

Dierlijke mest

Door Nederlandse innovaties kunnen mineralen worden gezuiverd uit dierlijke mest. Dit mineralenconcentraat kan vervolgens worden gebruikt als vervanger voor kunstmest. Europese wetgeving staat dit nog niet toe.

'Het is van de zotte dat Nederlandse boeren dierlijke mest moeten afvoeren en vervolgens kunstmest moeten kopen', stelt Huitema.

Kringloopeconomie

Het gebruik van mineralenconcentraat levert volgens de Europarlementariër een geweldige bijdrage aan de kringloopeconomie. 'Het maakt ons minder afhankelijk van kunstmest en kan boeren geld schelen.'

Bovendien is het goed voor het milieu. 'Voor het maken van kunstmest verstoken we veel gas en importeren we kostbare mineralen.'

Lang proces

Eerder al haalde Huitema zijn Europese collega's naar Nederland om ze de innovatiekracht met eigen ogen te laten zien. Zijn initiatief komt op het moment dat wordt bekeken of mineralenconcentraat als een kunstmestvervanger kan worden aangemerkt, een lang wetgevend proces.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer