'Vaart maken met mineralenconcentraat'

De erkenning van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger is het agrarische item waarop Nederland moet inzetten tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie, stellen Europarlementariërs.

%27Vaart+maken+met+mineralenconcentraat%27
© Nieuwe Oogst

De Europese Commissie presenteerde eind vorig jaar in het nieuwe actieplan voor de circulaire economie een herziening van het kunstmestbeleid. Het item staat daarom op de Brusselse agenda, tot genoegen van LTO Nederland. Het voorstel houdt in dat het mineralenconcentraat uit dierlijke mest wordt erkend als kunstmestvervanger.

Zwaar inzetten

Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) vinden dat Nederland hierop zwaar moet inzetten. ‘Dan gaan waardevolle mineralen uit mest niet langer verloren als afval. Dat spaart het milieu en de portemonnee van de familie- en gezinsbedrijven’, meldt Schreijer-Pierik.

Ze dringt al langer aan op de erkenning. ‘De hoop om hier meer vaart in te brengen lijkt me reëel. Als je ziet dat Europa binnen twee maanden allerlei regels kan aanpassen na het Volkswagen-schandaal, dan moet het ook lukken voor de mineralenconcentraten.’

Res

Huitema heeft de Landbouwcommissie van het Europees Parlement uitgenodigd om een innovatieve mestverwerkinginstallatie in Nederland te bezoeken, ‘om de potentie van mineralenconcentraten te laten zien’.

Ook presenteert hij binnenkort een resolutie die nogmaals oproept tot erkenning. ‘Het zou ongelofelijk stom zijn als we deze kans laten liggen. Het is beter voor zowel boer als milieu. Vrijwel alle politieke partijen in het Europees Parlement lijken dit nu in te zien. Het gaat mij nog veel te langzaam’, aldus Huitema. ‘Nederland moet het voorzitterschap gebruiken om dit aan te jagen.’

Circulaire economie

Die mening is ook Bas Belder (SGP) toegedaan. ‘Aangezien zowel het brede circulaire economie pakket als de herziening van de meststoffenwetgeving het komende halfjaar op de agenda staan, moet er een slag gemaakt kunnen worden.’

Als belangrijk punt noemt hij verder de vrije toegang tot uitgangsmateriaal voor kwekers. ‘Het Europees Parlement en de Commissie zien het Nederlandse voorzitterschap als hét momentum om dit goed te waarborgen.’ Nederland moet dan ook inzetten op doelgerichter en eenvoudiger beleid, dat win-winsituaties oplevert voor vergroening. ‘Ik hoop dat die omslag met het Nederlandse voorzitterschap echt gemaakt wordt.’

Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer