Gebruikers mineralenconcentraat positief

Gebruikers van mineralenconcentraat zijn over het algemeen zeer positief. Aanvoer van kunstmest is niet meer nodig.

Gebruikers+mineralenconcentraat+positief
© Nieuwe Oogst

De kanttekening dat mineralenconcentraat een andere werkingscoëfficiënt heeft in vergelijking met kunstmest, merken de gebruikers tot nu toe nog niet in de praktijk. Dit moet verder worden onderzocht. Het mineralenconcentraat is mogelijk zouter dan kunstmest.

Dat blijkt uit een onderzoek van een groep vierdejaars studenten van CAH Vilentum in opdracht van Projecten LTO Noord. Daarbij werden ondernemers die mineralenconcentraten in het kader van de Nederlandse pilot produceren en gebruiken geïnterviewd.

Omgekeerde osmose

Uit de interviews en rondleidingen blijkt dat de bedrijven binnen de pilot allemaal gebruikmaken van dezelfde technieken. De installaties verschillen op details, maar de bedrijven maken gebruik van de omgekeerde osmosetechniek met daarvoor een mechanische scheiding en flotatiestap.

Veel van deze bedrijven hebben opstartproblemen gehad voordat de installatie goed draaide. Als de installatie goed werkt, kan deze economisch worden geëxploiteerd.

Drie producten

Bij de verwerking levert drijfmest drie producten op: een dikke fractie met veel fosfaat, loosbaar water en het mineralenconcentraat met stikstof en kalium.

Voor het gros van de geïnterviewde bedrijven is afzet van de vaste fractie een groot probleem en/of een belemmerende factor. Deze fosfaatrijke fractie wordt grotendeels afgezet naar het buitenland en brengt veel kosten met zich mee.

Over de grens

In het verleden was dit net over de grens in Duitsland, maar tegenwoordig wordt dit al steeds verder vervoerd naar het oosten van Duitsland en naar Frankrijk.

Bij de bedrijven is zorg over de afzet van de dikke fractie op lange termijn. Het stikstofrijke mineralenconcentraat bevat met de huidige techniek nog veel ‘water’.

Buiten de pilot mag het mineralenconcentraat niet als kunstmestvervanger worden gezien en blijft het dierlijke mest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer