Ruim 2.300 vergunningaanvragen PAS

Ruim 2.300 vergunningaanvragen voor ontwikkelingsruimte en prioritaire projecten en ruim 2.500 meldingen zijn er gedaan in het kader van Programma Aanpak Stikstof (PAS) sinds die op 1 juli 2015 van kracht is.

Ruim+2%2E300+vergunningaanvragen+PAS
© provincie Utrecht

De aanvragen hebben tot nu toe geleid tot 554 onherroepelijk toegekende vergunningen, meldt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer. De meldingen en vergunningaanvragen hebben vooral betrekking op stalemissies van de landbouw.

Het departement wil dit jara nog de PAS herzien. Het voorstel zal van 5 september tot en met 16 oktober ter inzage worden gelegd. De herziening treedt vervolgens op 15 december in.

Ruimte benut

In enkele gebieden is het zo hard gegaan, dat de gereserveerde ruimte voor economische ontwikkelingen op is.

Zo is in de zuidwesthoek van het Natura 2000-gebied de Veluwe en in het Natura 2000-gebied Lieftinghsbroek de beschikbare ontwikkelingsruimte voor de eerste drie jaar inmiddels volledig benut.

Grenswaarde

Voor elf gebieden kan geen melding meer worden gedaan. In deze gebieden is de ruimte voor activiteiten onder grenswaarde op. Er kunnen in deze gebieden nog wel vergunningen worden verleend, zolang er ontwikkelingsruimte beschikbaar is.

In de praktijk hebben zich situaties voorgedaan waarin na verlaging van de grenswaarde meldingen zijn teruggetrokken. Hierdoor werd de grenswaarde weer verhoogd om vervolgens na korte tijd als gevolg van meldingen van nieuwe activiteiten weer te worden verlaagd.

Onduidelijke situatie

Dat geeft een voor de praktijk onduidelijke situatie. Reden waarom Van Dam met het Besluit natuurbescherming dit ongewenste effect zoveel mogelijk wil voorkomen. Het ontwerp Besluit natuurbescherming wordt binnenkort voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer