Van+Dam+houdt+zich+aan+afspraak+PAS
Nieuws
© Dirk Hol

Van Dam houdt zich aan afspraak PAS

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) houdt zich aan de afspraken die tussen de overheid en sector zijn gemaakt over ammoniakreductie en ontwikkelruimte in de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in een antwoorden op Kamervragen van het Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) over het opstappen van de NVV, NVP en NMV uit het PAS-overleg. Van Dam hoopt dat de bonden weer aanschuiven.

Die zijn boos, omdat ze niet gekend zijn in extra milieu-maatregelen in en rond de Natura 2000-gebieden.

Vastleggen

De bonden willen dat eerdere afspraken tussen de sector en de overheid worden vastgelegd. Die houden in dat de veehouderij 10 kiloton reductie van de ammoniakuitstoot realiseert.

De 56 procent van de depositieruimte die hiermee vrijkomt vervolgens weer wordt gereserveerd voor de veehouderij.

Generieke Maatregelen

Van Dam antwoordt dat hij zich aan de afspraken uit deze overeenkomst houdt. Volgens de staatssecretaris zijn die vastgelegd in de overeenkomst Generieke Maatregelen.

'Mocht uit de PAS-monitoring blijken dat er minder dan 56 procent van de ontwikkelruimte als gevolg van de maatregelen uit de overeenkomst beschikbaar is gesteld voor de veehouderij gedurende de eerste drie jaren van het programma, dan biedt de PAS de mogelijkheid om de ruimte in het tweede tijdvak expliciet te reserveren voor de veehouderij.'

Inwerktreding

Op dit moment zijn circa 3.600 meldingen en vergunningaanvragen gedaan sinds de inwerkingtreding van de PAS op 1 juli 2015. Hiervan is meer dan 90 procent afkomstig van de landbouwsector.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer