Landbouw+maakt+meest+gebruik+van+PAS
Nieuws
© Mike Schellart

Landbouw maakt meest gebruik van PAS

Het overgrote deel van de meldingen en aanvragen voor een Natuurbeschermingswetvergunning komen sinds de invoering van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) op 1 juli 2015 uit de landbouw. Maar de sector veroorzaakt lang niet de grootste stikstofemissie.

De teller staat deze week in totaal op 2136 meldingen en 1497 vergunningaanvragen. Daarvan zijn 2008 meldingen en 1482 aanvragen uit de landbouw. Die hebben vooral betrekking op stalemissies. Dat blijkt uit cijfers van BIJ12, de organisatie die namens de provincies de PAS uitvoert.

De aanvragen en meldingen hebben tot nu toe geleid tot 357 onherroepelijk toegekende vergunningen in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998.

Emissies

Het groot aantal meldingen en aanvragen wil niet zeggen dat de landbouw daarmee de meeste stikstof uitstoot. De industrie staat aan kop met een jaarlijkse uitstoot van in totaal meer van 500 ton stikstof. De landbouw komt daarentegen op 4 ton per jaar.

Gaat het om emissies van ammoniak dan is de landbouw weer koploper. De meldingen en vergunningaanvragen behelzen in totaal 3.500 ton ammoniak. Daarvan is 98 procent afkomstig uit stalemissies.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  60 %
Meer weer