'Varkens en natuur gaan samen' (video)

Provincie Limburg wil dat elk agrarisch bedrijf in 2025 een lust is voor de omgeving. De nieuwe varkensstal van Houbensteyn Groep lijkt daar anno 2016 al aan te voldoen. De stal wordt dinsdagmiddag officieel geopend.

%27Varkens+en+natuur+gaan+samen%27+%28video%29
© Laurens Eggen

De nestkasten zijn nog maar nét in gebruik en de eerste parende torenvalken zijn al gespot. Binnenkort volgen – als alles volgens plan verloopt – zwaluwen, steenuilen, eenden, vleermuizen, hommels, bijen en vlinders.

Bij de afwateringsvijver is een bloemenmengsel ingezaaid. De omgeving van de nieuwe varkensstal met zichtruimte aan de Ysselsteynseweg in Ysselsteyn (gemeente Venray) is volledig flora- en fauna-vriendelijk ingericht.

Het nieuwe erf

'Ik betitel dit als 'het nieuwe erf', zegt Martin Houben, directeur van de Houbensteyn Groep.

'Varkens en natuur kunnen heel goed samen gaan, dat wil ik hier laten zien. Bezoekers nemen een kijkje bij de varkens en kunnen daarna rustig bij de picknickplaats aan de vijver gaan zitten.'

Eigen initiatief

Houben wil benadrukken dat deze uitgebreide vorm van landschappelijke en natuurvriendelijke inpassing op zijn eigen initiatief is gebeurd.

'Het is dus niet zo dat dit specifiek een eis was van de gemeente. Dat mag het ook niet worden. Groen rondom een boerenbedrijf en landschappelijke inpassing verzorgt elke ondernemer op zijn eigen manier.'

Storytelling in de stal

De zichtruimte heeft Houben gebouwd om aan het publiek te laten zien hoe het er aan de binnenkant van een stal uitziet. Aan de ene kant met als doel draagvlak te creëren bij omwonenden, aan de andere kant met als doel een realistisch beeld te geven van de sector.

Daar hoort tevens een stukje storytelling bij. In de zichtruimte hangen grote borden met informatie over varkens en hoe ze gehouden worden op het bedrijf van Houben.

Trots

Trots op zijn nieuwe stal is Houben zeker. 'Ik vind het een pareltje', lacht hij. 'Ik krijg hier de ruimte gekregen om te ontwikkelen en daar wil ik graag iets voor terugdoen. Ik hoop dat de bewoners in deze omgeving de zichtruimte weten te vinden de komende tijd.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer