Spaarwater zorgt voor meeropbrengst

Zoetwaterberging, het verminderen van verzilting en druppelirrigatie die leidt tot opbrengstverhoging. Het is allemaal mogelijk, blijkt uit proeven van Spaarwater in Noord-Nederland. De grote vraag is of de maatregelen toegepast kunnen worden in de hele Waddenregio.

Spaarwater+zorgt+voor+meeropbrengst
© NVT

Van 2013 tot en met 2015 deed Acacia Water samen met boeren proeven in Groningen, Friesland en Noord-Holland om te kijken of duurzaam agrarisch watergebruik mogelijk is in een verziltende omgeving als de Waddenregio.

De verwachting is dat als gevolg van klimaatverandering, bodemdaling en zeespiegelstijging de zoete regenwaterlens in een groot deel van de kuststrook verdwijnt, met als gevolg brak water in de wortelzone waardoor zoutschade aan gewassen kan optreden.

Grotere bollen

In een proef met ondergrondse zoetwatervoorziening en druppelirrigatie in pootaardappelen leidt de betere vochtvoorziening tot ruim 20 procent meer knollen. Bij een pilot in de bollenteelt heeft de precisiebemesting met druppelirrigatie grotere bollen opgeleverd.

Spaarwater gaat uit van een meeropbrengst van 1.000 tot 1.500 euro per hectare voor de pootaardappelen en enkele duizenden euro’s per hectare voor de bollen, bleek donderdag tijdens het symposium over Spaarwater in Lelystad.

Ziektekiemen

Naast de meeropbrengst en verminderde uitspoeling van meststoffen naar de sloot is er minder risico op droogteschade, bruinrot en erwinia.

De onderzoekers verwachten dat de kiemen afsterven in de grond, maar onduidelijk is hoelang dat duurt. Een analyse van de afbraak van ziektekiemen wordt daarom voortgezet de komende drie jaar via een onderzoek van TU Delft.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden en Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer